Веригите с еднакви цени на горивата, борят се за клиенти с отстъпки

,88 лв. за литър А-95. Светещи етикети с такива цени видяхме на таблата на 5-те най-големи вериги бензиностанции в София днес.

Проверка на „24 часа“показа, че цените на горивата в столицата са идентични на всички бензиностации. За дизела търговците бяха избрали цена 1,95 за литър, а за газта 99 ст. Навсякъде в 5-те големи вериги.

Така не се потвърди сигналът, получен преди ден в редакцията, че цените на един и същ вид гориво се различават много в различните бензиностанции. Говореше се за разлики от почти 15 ст. Това не се оказа вярно.

Днес веригите бензиностанции се конкурират помежду си не с цените, а с

предлаганите от тях

отстъпки – те варират

от 4 до 10 ст. на литър

Търговците разчитат също на доверието на клиентите. Оказа се, че измъчените от високите цени на горивата софийски шофьори, сега при поевтиняването на зареждат повече. Водачи заявиха, че не търсят непременно най-ниската цена, повече ги интересувало кацеството на горивото. Трети пък си зареждат в „своята“ бензиностанция по навик. Ако са останали доволни от горивото, са склонни да заредят и на по-висока цена.

Цените на бензин, дизел и автогазта извън София също са идентични или се различават с по 1 или 2 ст., показа проверката ни.

Бензинът и дизелът поевтиняха под 2 лв. за литър,след като петролът поевтиня до под 50 долара за барел

Специалисти вещаят нови спадове на цените на горивата международните пазари и през тази година. Очаква се те да достигнат рекорден минимум.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *