Вероятността Ирландия да фалира е 40%

Обещаните на Ирландия пари започват да пристигат от следващата седмица – но инвеститорите вече се съмняват дали Ирландия ще бъде в състояние да ги върне обратно, като това от своя страна оскъпява рекордно застраховката срещу фалит на ирландски ДЦК,пише Bloomberg.

През ноември правителството на Ирландия беше принудено да приеме заем в размер на 85 млрд. евро, предназначени за заздравяване на държавните финанси, за резерв /25 млрд. евро/ и за рекапитализиране на ирландските банки /10 млрд. евро/. Икономисти в Дъблин са на мнение, че ако в обезценените банки се вкарат не повече от 10 млрд. евро, ситуацията все още се поддава на контрол. Но ако сумата за банките се окаже по-голяма, вероятността от държавен фалит сериозно нараства.
Финансовият министър Брайън Лениън коментира, че евентуален фалит ще „разруши“ страната му и „глупавите аргументи в полза на това“ трябва да спрат. Но пазарите вече сериозно включват тази възможност в оценките си. Така цената на застраховката от фалит на ирландските ДЦК за последните шест месеца се удвои до рекордните 628 базисни пункта. Според специалистите, това означава оценка за над 40% риск от фалит.
След като на 28 ноември беше договорен спасителния план за Ирландия с ЕС и МВФ, а ЕЦБ ускори покупката на ирландски облигации, доходността по ирландския дълг леко се понижи, като спредът на ирландските спрямо германските 10 – годишни ДЦК се сви до 6.13% след 6.80% на 30 ноември. Но въпреки това рисковата премия е 10 пъти по-висока от средното значение за последните 10 години.
Ирландия разполага с възможност да ползва 50 млрд. евро в следващите три години за покриване на ежедневните си нужди. В замяна на това правителството на Брайън Коуен се ангажира да намали бюджетните разходи, да съкрати минималата заплата и да вдигне данъците. Вероятно през март ще се проведат предсрочни парламентарни избори, на които всички наблюдатели очакват управляващата партия Fianna Fail да загуби от опозиционната Fine Gael, която от своя страна има 17% преднина в социологическите допитвания.
Според Джордж Соросновото правителство на Ирландия няма да може да се придържа дълго време към наложените му условия от ЕС и МВФ. Спасителният пакет е отпуснат при лихва от 5.8% – Сорос твърди, че ако тази лихва не бъде намалена, единната европейска валута ще убие единството на Европейския съюз.
Правителственият дълг на Ирландия през 2007 г. беше 25% от БВП. През 2013 г. той ще нарасне до 125% от БВП. И без поемането на нови задължения от 85 млрд. евро, плащанията по вече натрупания ирландски дълг през 2014 г. ще изяждат 20% от данъчните приходи на страната. Ирландското правителство обаче твърди, че ще спази всичките си задължения, включително и по дълга на ирландските банки, които притежава. На 23 декември правителството стана собственик и на тежко задлъжнялата Allied Irish Banks, втора по значение кредитна институция в страната.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *