Вести

Карикатурата с ефекта на пеперудата?

Според някои експерти размахала крила пеперуда от Източното може да причини ураган в Западното полукълбо на планетата. На нещо подобно заприлича карикатурата на Мохамед в датски вестник, заради която вече има погромени три посолства в Дамаск, Бейрут и Техеран. Вземат се и човешки жертви – при демонстрация по същия повод в Кабул загиват пет души. Вчера Техеран обяви, че прекратява вноса от Дания, който годишно възлиза на 250 млн. долара, а президентът Ахмадинеджад призова да се преразгледат договорите с всички страни, публикували скандалната и оскърбителна за мосюлманите карикатура на Мохамед като терорист. Дори в Чечня забраниха дейността на Датския съвет за бежанците в Северен Кавказ, който всеки месец осигурява хуманитерна помощ на 250 000 души.

Буш реже социалните за сметка на военните разходи

Американския президент Джорд Буш ще внесе проект за бюджет на стойност 2,77 трилиона долара за следващата година. Най-значителното, почти два пъти, увеличение в него са разходите за отбрана, аргументирани с борбата срещу тероризма в света – 6,9 на сто или 439,3 милиарда долара. Още 3,3 на сто се заделят за укрепване на вътрешната сигурност. Според президента през следващите години трябва да се икономисва от разходите за професионално-техническо образование, медицинско обслужване и транспорт на американците с ниски доходи, възрастните и безработните. Целта е да се намали бюджетният дефицит, който сега достига колосалните 423 млрд. долара/почти колкото предвидените за военните разходи през следващата година/.

Платената поща ще намали спама

Все повече зачестяват оплакванията от нежаланата поща по интернет или т.н. спам, който може да достигне през тази година 95 на сто от писмата, получавани от потребителите. Затова такива фирми като AOL и Yahoo вече планират да направят тази услуга платена за своите клиенти, които са юридически лица. По този начин фирмите ще се предпазят от многобройните

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *