Вестник „Чикаго сън-таймс“ бе продаден на символичната цена 1 $

Вестник „Чикаго сън-таймс“, най-старият ежедневник на Чикаго, който е отпечатван без прекъсване от самото си начало, бе продаден на група инвеститори, предаде Франс прес.Вестникът е основан през 1844 г. и е печелил осем пъти престижната награда „Пулицър“. Това е може би най-популярната по света и престижна американска награда за журналистика /преди всичко в областта на публицистиката/, както и за литература  и музика. Наградата носи името на един американец от еврейски произход Доузеф Пулицър – известен за времето си издател, редактор и публицист.  Той се свързва с един динамичен период в борбата за читатели, когато  създава „St. Louis Post-Dispatch“ през 1878 г., а след това поема контрола и върху „New York World“ през 1883 г. Той е бил необикновено агресивен, изискващ и интелигентен редактор, който водил важни битки за работниците, емигрантите и бедните. Той е голям иноватор, особено в своя „Sunday“, към който добавя специални страници за жени и спорт и първите цветни комикси във вестник. Пулицър също така знаел как да използва репортажи за насилие и секс, за да продава вестници. Наградата „Пулицър“ за вестникарска и по-късно онлайн журналистика, литературни постижения и музикална композиция днес се администрира от извесктния Колумбийско университет в Ню Йорк. След обширно изследване на творбите и  отзивите за тях компетентно жури всяка година присъждат в над 20 категории в различните жанрове и изкуства.

Според съобщението на информационната агенция, вестникът е преминал в ръцете на група инвеститори, ръководена от бившия общински съветник и настоящ генерален директор на вестника Едуин Айзендрат и група синдикати.
Вестникът не даде подробности за сделката, но според конкурента му в. „Чикаго трибюн“ продажбата е сключена за един долар. Същият този конкуррент – „Чикаго трибюн“, обяви по-рано тази година намерението си да закупи „Чикаго сън-таймс“, но му бе наложена забрана от министерството на правосъдието, което се опасяваше от възникването на местен информационен монопол.
Дори и цената на покупката да е била символичният един долар, инвеститорите е трябвало да платят 11,2 милиона долара, за да продължи работата на вестника, съобщи самият „Чикаго сън-таймс“.
Сключената сделка подчертава несигурността в американската преса през последните две десетилетия. През 2011 г. „Чикаго сън-таймс“ бе купен за 20 милиона долара.
Собствениците заключиха, че „е по-добре да вземат един долар, отколкото да затворят вестника, което щеше да струва осем милиона“, коментира Джеймс Уорън от института Пойнтър.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *