Виваком въведе 4.5G мобилен интернет

Скоростта на даунлоуд в големите градове достига 150 Mbps.

„Постигането на все по-високи скорости в мрежата на Виваком не е самоцел, а е продиктувано от очакванията на потребителите и бизнеса за бърз и динамичен достъп до необходимата им информация или услуга в интернет“, каза Радослав Златков, главен технически директор на Виваком.

Виваком надгради мобилната си мрежа в пет от най-големите градове в страната, въвеждайки следващото поколение технология – 4.5G или LTE Advanced, съобщиха мениджъри на компанията на среща с журналисти днес.

Клиентите на телекома ще могат да се възползват от по-високи скорости на сваляне на информация от интернет – до 150 Mbps за даунлоуд, за да гледат безпроблемно видео, да предават на живо и като цяло – да сърфират по-бързо в световната мрежа. За целта смартфонът им трябва да поддържа LTE Advanced.

4.5G мрежата на Виваком вече е достъпна в София, Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора, като покритието е на територията на целите градове. Още преди старта на активния летен сезон, до средата на месец юли, компанията ще осигури покритие на новата технология в още 44 града в цялата страна.

„Постигането на все по-високи скорости в мрежата на Виваком не е самоцел, а е продиктувано от очакванията на потребителите и бизнеса за бърз и динамичен достъп до необходимата им информация или услуга в интернет. С развитието на новите технологии скоростно се развиха онлайн услугите, облачните решения и дигиталното управление на редица сфери от живота на всеки човек, компания и дори градове. Тези услуги от своя страна изискват още по-развити технологии и мрежи, през които да бъдат управлявани“, заяви Радослав Златков, главен технически директор на Виваком.

Телекомът започна поетапното въвеждане на следващото поколение 4.5G технология след като получи отличие за най-бърза мобилна 4G мрежа за 2017 г. от независимата компания Оokla. Резултатите се основават на тестове на реални потребители чрез популярното им приложение Speedtest.

Наред с инвестициите в мобилните технологии, Виваком продължава да развива и мрежата LoRa, която позволява безжично свързване на много на брой различни устройства и така се превръща в основа за развитие на умните градове и интернет на нещата (IoT). След като стартира с нея в София през ноември 2017 г., телекомът вече изгради такава мрежа в Пловдив и Варна.

Плановете за развитие предвиждат покриване с LoRa на още 9 града, сред които както големи областни центрове, така и средни и по-малки населени места и курорти. Това са Бургас, Стара Загора, Несебър, Велико Търново, Благоевград, Габрово, Враца, Плевен и Банско, поясниха от телекома.

В последните няколко години Виваком развива технологичната си структура целенасочено, подготвяйки се за бъдещето на умните градове, цифровизираните домове и дигиталното общество като цяло. Компанията инвестира в дигитализацията на българското образование, с достъпни решения за дигиталани класни стаи и иновативно обучение. Освен технологична база и софтуер, Виваком осигурява и обучение на преподавателските екипи.

Компанията предвижда да стартира собствена техническа лаборатория VIVACOM Tech Lab, която ще даде възможност на стартиращи компании да тестват услугите си в реална среда с действащи последно поколение технологии, стана ясно още на пресконференцията, информира technews.bg.

„Новото и вълнуващо дигитално бъдеще ще е гостоприемно само за подготвените. Инвестираните време, сили, концентрация и ноу-хау в образованието сега са базата за развитие на нашите деца“, така Радослав Златков обясни ориентираната към образованието политика на телекома.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *