Виенски фонд е проявил интерес към КТБ

Виенски фонд е проявил интерес към Корпоративна търговска банка (КТБ). Това е съобщил служебният премиер Георги Близнашки днес след работна среща с представители на Фонда, потвърдиха за Investor.bg от пресслужбата на кабинета.

„За КТБ проведохме предварителен разговор с фонд, базиран във Виена, който е участвал в приватизацията в Чехия и в редица други страни. Тези хора се представиха пред нас и дадоха надежда, че в рамките на 10 дни ще направят своите предложения. Те се опитват да убедят всички акционери да застанат зад тях, за да могат да действат с развързани ръце. Ние ги изслушахме внимателно, казахме им, че са много смели хора, а те отговориха „Други ни наричат луди“, но имат желанието нещо да направят. Какво ще стане ми е трудно да кажа отсега, очакваме официалните предложения от тяхна страна“, е казал Георги Близнашки, цитиран от пресцентъра.

Припомняме, че вчера премиерът разкри, че е имал среща с „много мощен фонд“, който иска да се намеси по казуса. „Пошегувах се, че всички дават съвети, но тези хора са готови да дадат и пари“, каза още Близнашки.

Досега инвеститорски интерес бе заявен и от Оманския фонд, който държи 30% от КТБ, но няма яснота за намеренията му. В края на миналия месец изпълнителният му директор проведе разговор с финансовия министър Петър Чобанов, който изрази очакване Фондът да инвестира в банката.

Днес бе учреден Инициативен комитет за защита на банковата и финансовата стабилност в България. Той призова БНБ да се ангажира с подкрепа на КТБ и да не губи нито ден за нейното оздравяване.Инициативата е на вложители в КТБ. Той е временен орган, който има за задача да защити интересите на клиентите на банката. Предстои Комитетът да излъчи работна група, която съвместно с Експертния съвет на работодатели и синдикати да изработи и предложи работещи решения за оздравяване на КТБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *