Вижда ли се краят на банковата криза на Запад?

Финансовите пазари започват да дават все по-окуражителни сигнали, че кризата започва да отминава – поне що се отнася до финансовия сектор в развитите държави. Самият икономически срив беше предизвикан от финансовия сектор и изглежда напълно нормално възстановяването да започне именно оттам.
Последните седмици дават няколко повода да се смята, че проблемите си отиват. Една от основните причини за подобни настроения е междубанковото кредитиране. Освен че се върна на нормални нива и лихвените проценти започнаха да вървят надолу, особено положителна е промяната в т.нар. TED-спред.
TED-спредът показва разликата между тримесечния лихвен процент LIBOR на междубанковия пазар и лихвата по тримесечните американски правителствени облигации. Казано с други думи, той измерва разликата между това, което трябва да плати една банка, и това, което трябва да плати правителството на САЩ, за да вземе назаем средства за три месеца.
Вчера, 18 май, TED-спредът се сви отново и падна под 0,6 процентни пункта – такива нива на показателя за последно сме наблюдавали през месец август 2007 година, когато според специалистите реално започва глобалната финансова криза.
Едва преди половин година премията за финансиране на банка, а не на правителството, беше на нива от около 4,5 процентни пункта. Това се случи непосредствено след колапса на Lehman Brothers, тъй като междубанковото доверие претърпя срив. На практика настоящото понижение на TED-спреда означава, че инвеститорите (включително банките) вече не правят голяма разлика дали финансират друга банка, или правителството на САЩ.
Другото ключово събитие от последните десетина дни са опитите, при това успешни, на редица американски банки да привлекат значителни суми от финансовия пазар, с които да създадат още по-мощни буфери срещу бъдещи икономически и финансови сътресения. Това се прави по препоръка на Фед и американското правителство след провеждането на стрес-тестове на водещите банки в САЩ.
Последният пример за голямо изтегляне на капитал от пазара е вчерашната успешна операция на Bank of America по пускането на 1,25 млрд. акции на цена 10,77 долара за брой. По този начин само за ден финансовата институция набра цели 13,5 млрд. долара.
Тези събития се случват на фона на значителен интерес на инвеститорите към книжата на финансовите институции. Банковият сектор е основният генератор на растежа на борсовите индекси през последните седмици, в резултат на който се стигна до впечатляващи повишения на почти всички пазари.
Изкупуването на банковите акции и успехът при пласирането на новите емисии в САЩ показват, че доверието се връща не само на пазара на кредити между самите банки, а и че вече инвеститорите вярват в доброто бъдеще на финансовия сектор. Това доверие само по себе си не може да означава край на кризата, защото лоши новини със сигурност ще има и занапред, но при всички случаи е необходимата предпоставка за отправна точка към възстановяване и преодоляване на кризата.
Въпреки оптимизма обаче трябва да се посочи, че възстановяването на финансовия сектор в никой случай не означава само по себе си край на проблемите в икономиката. Така, както кризата покоси първо банките, а едва месеци по-късно реалния сектор, така може сега да се очаква обратният процес.
Една от причините за това са непрекъснатите съобщения за освобождаване на служители и фирмени фалити, което значително ще натежи както на държавните бюджети, така и на самите икономики. Рано или късно обаче реалната икономика ще тръгне нагоре, като единственото сигурно е, че това не може да се случи без възстановяване на банковия сектор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *