Вилхелм Тел каза „Не“ на автоматичното оръжие и „Да“ на данъчната реформа

Два референдума се състояха вчера в Швейцария  – за затягане на правилата за придобиване на огнестрелно оръжие и за промяна в данъчното законодателство на компаниите с цел повече постъпления в пенсионните фондове, предаде ТАСС. Първото предложение бе за забрана да се продава автоматично оръжие и да се ограничи продажбата на полуавтоматично оръжие. Целта е съобразяване с директива на Европейския съюз, приета след терористичните нападения през 2015 г. Швейцария не членува в ЕС, но не може да не спазва тази директива, защото това ще означава излизането на страната от Шенгенската зона.

Според очакванията, гражданите на Швейцария одобриха  в допитването реформа в системата на корпоративното данъчно право и постъпленията за пенсионните фондове и затягане на контрола върху огнестрелните оръжия съгласно правилата на ЕС, информира Ройтерс.
Данъчната реформа и промените във финансирането на пенсионната система бяха приети с 66 срещу 34 процента от гласовете, според предварителни резултати. Вотът слага край на продължителен спор за благоприятните данъчни ставки, които Швейцария предлага на международните корпорации. Приемането на промените има решаващо значение, за да не бъде страната белязана като отцепник, предлагащ ниски ставки, заяви финансовият министър Ули Маурер.
Преди две години шейцарската система за пряка демокрация отхвърли опит за реформа на данъчното законодателство, което мнозина обвиняват, че дава нечестно предимство на страната в привличането на глобални компании.
Под натиска на ЕС и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Швейцария обеща да покрие международните стандарти и да премахне специалните ниски данъчни ставки, от които се възползват близо 24 000 чуждестранни компании, базирани в страната. Правителството планира да премахне специалния данъчен статут на корпорациите, които в отделни кантони плащат данъци от едва 7,8 до 12 процента спрямо 12 до 24 процента за „обикновените“ швейцарски компании.  В замяна кантоните ще понижат фиска за обикновените компании, за да ги разубедят да напуснат. За да покрие недостига на данъчни приходи от около 2 млрд. шв. франка (1,98 млрд. д.), който ще възникне впоследствие, федералното правителство ще увеличи частта от федералния данък, който кантоните получават.
За да успокои притесненията, че корпорациите ще бъдат облагодетелствани за сметка на гражданите, се предвижда вдигане на годишните вноски в държавната пенсионна система с 2 млрд. франка чрез увеличаване на вноските на работодателите и служителите и по-голям дял на федералното правителство.
Резултат с изображение за Швейцария референдум автоматично оръжиеПо-строгия контрол върху оръжията одобриха 64 срещу 36 процента от гласоподавателите.  Европейските ограничения, които засягат и нечленуващата в ЕС Швейцария,  защото тя е част от Шенгенското пространство на отворени граници, предизвика недоволство сред любителите на стрелбата. Ако мярката не бе приета обаче, щеше да се наложи страната да напусне шенгенската зона и системата на Споразумението от Дъблин за бежанците.
След терористичните нападения в Париж и други европейски градове през 2015 година, през 2017 г. ЕС затегна законите за придобиване на полуавтоматични оръжия като използваните в атаките и улесни проследяването на оръжия в националните бази данни. Първоначално европейското предложение предизвика недоволство в алпийската страна, защото означава да се забрани швейцарската традиция бившите войници да задържат автоматичните си оръжия. Швейцарските власти договориха отстъпки от режима за членовете на многобройните клубове по стрелба, но всяко ограничение, идващо от ЕС, провокира крайнодесни активисти, които не признават компромис с швейцарския суверенитет.
Швейцария има едно от най-високите нива на частни собственици на оръжия в Европа – близо половината или 48 процента от швейцарските домакинства притежават огнестрелно оръжие.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *