Велхелм Тел стреля по цените заради ЕС

 Швейцария е принудена все по-често да премахва различните прегради, които я отделят от заобикалящите я страни в континента и я правят обетована земя за мнозина в съседните страни. Разбира се, тези държави от обръча са членки на Европейския съюз и беше въпрос на време по пътя на малкото съпротивление и на някаква скрита икономическа „дифузия“ някои европейски стоки да се появяваят на пазара на страната на банките и шоколада. Ценовата разлика на определени групи продукти в Швейцария и ЕС често е в десетки проценти. Това от една страна създава недоволство сред населението на кантоните в Алпите, а от друга е предизвикателство за контрабандните изкушения в различните им проявления. Затова вчера швейцарското правителството одобри подробна конкретна програма, в която са залегнали редица мерки за борба със скъпотията на пазара.
С цел да се понижат цените на потребителските стоки и продукти, които са значително по-скъпо, отколкото в страните от Евросъюза, то реши да отмени вносните мита на редица промишлени стоки и някои видове селскостопанска продукция, съобщи ТАСС, цитиран от БТА.
Федералният съюз (правителството) съобщи на сайта си, че разлика между Швейцария и ЕС в цените (60 на сто) се наблюдава най-вече при селскостопанската продукция. За да бъде стопена тази разлика, правителството е възложило на министерството на икономиката, образованието и изследванията да намали вносните мита на продукти, които са произведени в чужбина, като банани и други екзотични плодове.
Отбелязва се също, че отмяната на митата ще се отрази благоприятно на потребителите. Пряката изгода от тези мерки се оценява на 900 милиона франка и тя ще бъде за предприятията и частните потребители в Швейцария.
Правителството подчертава, че целта в приетата програма му е същата като тази на инициаторите на референдум на тема „Не на острова на скъпотията – за справедливи цени“. Правителството ще обяви официалната си позиция по тази инициатива през следващата 2018 година в съответствие със законодателството.
Както си е в традициите на наследниците на Вилхелм Тел,  в правителствената канцелария в Берн на 12 декември бе предадена подписка, подкрепена от 107 908 швейцарски граждани за референдум против скъпотията. Допитванията до населението по определен актуален въпрос е  изключително често явление в алпийската страна, та както казват местните наблюдатели „Месец без референдум в Швейцария направо си е загубено време…“

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *