Винари искат безмитен внос в Русия и минимални експортни цени

По време на посещението на руския премиер Владимир Путин нашето правителство би могло да преговаря за безмитен внос на българските вина. Това заяви вчера Росица Кючукова, главен секретар на Асоциацията на българските винари. От браншовата организация предлагат в двете държави да се създадат търговски акционерни дружества, които ще изнасят и дистрибутират в Русия българското вино при облекчени условия. Правителството ни би могло да преговаря също и за бартер.
Проблем според Кючукова е, че в Русия влизат партиди с лошо качество, което уронва името на българското вино. Старите марки „Меча кръв“, „Лудогорско“ и „Огнен танц“ са компрометирани. Те се оказали и незащитени, а различни руски, молдовски и украински фирми са се възползвали от ситуацията, от която е загубил българският производител.
Достига се до парадокса руските контрагенти да продават нашето вино на чаша и да крият произхода му заради негативното обществено мнение. По данни на московската митница през 9-те месеца на м.г. българското вино е имало 8% пазарен дял, за същия период на тази година делът е вече 5%, което означава 20% спад.
От асоциацията предлагат още да бъде организирана независима лаборатория, която ще сертифицира виното за експорт. За да се запазят качеството на продукта и количествата за износ, трябва да се въведе режим на съответствие на всички вина на определени норми, смята Кючукова. Според нея на митница трябва да се определят минимални износни цени в зависимост от категорията вина.
Търговските вериги ни притискат с цени и с изисквания за намаления и промоции, твърди Костадин Николов, собственик на винпром „Лудогорие“, Разград, един от учредителите на асоциацията. Затова браншовата организация започва да открива магазини в големите градове, където продукцията ще се продава на заводска цена.
Тъй като голяма част от виното е реклама, от браншовата организация настояват държавата да промотира типичните български сортове, каквито са мавруд и гъмза.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *