Виното измества ракията от трапезата на българина?

Виното все повече привлича ценителите на трапезните напитки и затова нараства тенденцията за все по-голяма консумация на българско вино у нас, сравнена с неговия износ. Това смятат от Националната лозаро-винарска камара /НЛВК/. Това според експерти показва повишаване на винената култура и трайно включване на виното в менюто на българина. През последните 20 години виното е изместило традиционната местна ракия, посочиха те на Световния конгрес по лозарство и винарство, на който страната ни е домакин.
Една от причините за доброто развитие на лозарството у нас е, че въпреки неголямата ни територия имаме добро почвено разнообразие, срещат се почти всички видове почви. Това дава възможност различни винени тероари да бъдат изявени и на сравнително малка площ да отглеждаме доста различаващи се и специфични вина.
Като сортово разнообразие ние имаме почти всички класически вина, отглеждани в двата големи региона – Дунавската равнина и Тракийската низина, страната има и 55 района за производство на вина със защитено наименование за произход. „Мавруд“, „Памид“, „Рубин“ и „Мелник“ обаче са исторически традиционни за страната ни и емблематични винени български сортове и за стария свят. Огромното желание на винарския бранш е да работи за развитието именно на тези местни сортове и разкриване на техния потенциал, подчертаха родни познавачи на виното.
Общо 67-68 хил. ха е площта, засадена с лозя в България. 16 700 ха, или над 1/4, са новите насаждения и това е част от стратегията за разгръщане на потенциала ни. Общо 263 са регистрираните винопроизводители, като усредненото производство за последните години е около 1600 тона, а 1,3 млн. хектолитра е годишното производство на вино. Т.нар. домашно вино не е включено в тази статистика, но се приема, че е около 1400 – 1500 хектолитра годишно.
Около 700 хил. хектолитра се реализира на вътрешния пазар, около 600 хил.- на външния /60 на сто в страни от ЕС и 40 на сто в трети страни/, а продажбата на вносни вина в България е 50 хил. хектолитра. Почти изравнени са продажбите на бяло и червено вино, както и на розе, макар страната ни да е известна като традиционен производител на червени вина.
С 1,3 млн. хектолитра годишно производство на вино, страната ни се нарежда на 21 място в света,сред много по-големи по площ държави, като Бразилия, Италия, Франция, и е сред успешните страни в бранша – това стана известно от презентацията на Жан – Мари Оран, генерален директор на Международната организация по лозата и виното по време на Световния ден по лозарство и винарство. Жан – Мари Оран направи подробен анализ на ситуацията в световния лозаро-винарски сектор.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *