ВИП болни броят по 78 лв. за сестра

Роднини плащат, за да спят до близките си, дават лаптопи под наем в клиниките

Имотните българи вече си наемат личен медицински персонал, когато те самите или техни близки са в болница. Те си поръчват и лично меню, определени лекари и всякакви други екстри. 3,20 лв. на час например струва индивидуално обслужване от медсестра във ВМА в София. Това означава, че срещу тези пари всеки може да си поръча лична помощ за определено време. В университетска болница „Св. Анна“ сестринският патронаж излиза 2 лева на час. В „Токуда“ пък цената е 35 лв. за денонощие , а ползването на индивидуален санитар – 25 лв., каза за „Стандарт“ д-р Явор Дренски, мениджър на болницата.

–––––––––––––––––––––––––––

Българинът вече може да си поръчва всякакви екстри в болницата, ако му се наложи да влезе за лечение там. Това обаче е много добър шанс и за медицинския персонал да остане у нас, вместо да бяга в чужбина за повече пари. Само от началото на годината над 2000 медицински сестри са отишли да работят из Европа.

При нас има възможност болните да бъдат придружени и от свой близък по време на тяхното лечение, каза шефът на „Св. Анна“ д-р Димитър Димитров. В такъв случай пациентът се настанява в стая с две легла. Неговият роднина или приятел пък дава на лечебницата по 18 лв. на ден. Придружителят си плаща храната в болницата, има и разходи за дрехи, маска, шапка и други медицински атрибути. Пациентите ни могат да си изберат още да ги оперира някой известен специалист или дори шефът на клиниката, каза още д-р Димитров. Той обаче обясни, че в такъв случай те ще трябва да платят цена, равна на стойността на клиничната пътека. Така ако здравната каса плаща за съответната пътека 800 лв., тогава и личният избор на доктор ще струва толкова, даде пример д-р Димитров. Тези пари се внасят в болницата. 90% от тях отиват за труда на целия операционен екип, а 10% са приход за самата лечебница, допълни лекарят. Парите от самата клинична пътека пък покриват разходите по операцията.

Пациентите на „Токуда“ могат да говорят по телефона от болничното легло. Скоро те ще имат възможност да ползват и интернет, също от там, разкри за „Стандарт“ д-р Явор Дренски, мениджър на „Токуда“. Ще даваме лаптопи под наем, а до библиотеката предвиждаме да направим и компютърна зала, допълни той.

Румяна Милева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *