Вирус отново в атака от името на НАП

Вирус от името на Национална агенция за приходите /НАП/ отново се разпространява чрез електронната поща. И това вече става няколко пъти през последните месеци, когато бяха алармирани за същия вирус оторизираните държавни институции за борба с компютърните престъпления, и по-специано срещу хакерските прояви.

„Хакерското“ писмо, т.е. новият вирус,  буквално гласи:

„Уважаеми госпожи и господа,

 Национална агенция по приходите (НАП) напомня за промени в регламента и периодите за подаване на декларации в НАП. Необходимо е да се запознаете с нововъведенията с цел спазване на всички срокове. Напомняме, че в случай на данъчно задължено лице, което не подаде декларация по този Закон, не я подаде в срок, не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства, водещи до определяне на дължимия данък в по-малък размер или до неоснователно намаляване, преотстъпване или освобождаване от данък, се наказва с имуществена санкция в размер от 500 до 3000 лв. При повторно нарушение имуществената санкция е в размер от 1000 до 6000.

Внимание!

Всички подробности касаещи изменения на регламента и сроковете ще намерите в прикачения файл.

Национална агенция за приходите. 

Писмо като писмо, само че не е истинско, защото от НАП категорично заявяват, че не са изпращали имейл с подобно съдържание. Подателят на фалшивите електронни писма не е с имейл адрес от официалните домейни на НАП – nra.bg и nap.bg.

Затова и НАП съветва своите клиенти да не отварят прикачените файлове, а ако са го направили, да стартират веднага антивирусната си програма.

През есента на миналата година – 10 октомври 2016-та, отново приходната агенция разпространи информация за фалшиви имейли от нейно име, които бяха с идентично съдържание. Тогава множеството  сигнали за фалшиво съобщение бяха постъпили в колцентъра на приходната администрация и по електронен път. В съобщението потребителите се приканвали да отворят прикачен файл с разширение rar.

Една от пакостите, които може да причини инфектираният файл, е да се самокопира, докато запълни цялото свободно място на твърдия диск. Хора, чиито адреси са записани в електронната ви поща, получават от вас заразени файлове. След това, когато пуснете компютъра си, операционната система няма да се зареди, защото ще е повредена.Още по-лошо е, ако твърдият ви диск е форматиран.
Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ разследва атаката с компютърен вирус, разпространяван от името на НАП.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *