Високите лихви могат да доведат до спад в добива на миннодобивните и енергийните компании

Миннодобивните и енергийни компании в света могат да намалят инвестициите си в добива, ако банките, отпускащи им кредити, повишат лихвите, се казва в доклад на „Лемън Брадърс“, пише „РБК Дейли“.

Впрочем анкетираните от изданието чуждестранни и руски компании твърдят, че техните инвестиции в добива само ще растат. Проблемите на американския финансов пазар, преди всичко в ипотечния сектор subprime, принудиха много инвеститори да се страхуват, че пикът на цените на суровините вече е преминал. Наистина, индексите на основните суровини достигнаха най-високите си показатели през юли, а сега вече намаляха с 10-15%, отбелязват анализаторите на „Лемън Брадърс“. Но те не изключват, че растежът на цените през тази година ще се удължи. Цените на повечето суровини се определят в долари, затова отслабването на американската валута води до поскъпване на тези стоки, подчертават авторите на доклада. Цените на петрола традиционно се очаква да паднат през четвъртото тримесечие, но от „Лемън Брадърс“ са убедени, че те няма да паднат под 60 долара за барел за по-дълго време. Високите цени на петрола ще бъдат свързани не само с отслабването на долара, но и със страховете, че страните от ОПЕК ще намалят добива. Заседанието на страните-членки на организацията е насрочено за 11 септември, а вчера ОПЕК публикува месечния си обзор на петролния пазар. В него се отбелязва, че световните запаси на петрол са достатъчни в момента, за да се удовлетвори търсенето, а забавянето на темповете на икономически растеж в САЩ, дори може да доведе до намаляване на консумацията на „черно злато“ през втората половина на годината. Затова не е целесъобразно да се увеличава добива, смятат от ОПЕК.

Между другото, експертите от „Лемън Брадърс“ не очакват нито намаляване на търсенето на петрол, нито на други суровини. Дoри, ако в САЩ започне икономически спад, тази тенденция няма да засегне скоро и останалите центрове – Азия и Близкия изток, убедени са експертите. „Лемън Брадърс“ прогнозира, че редица крупни американски банки в близко бъдеще ще вдигнат лихвите на кредитите. Експертите смятат, че това ще принуди енергийните и миннодобивни компании да съкратят инвестициите в добива и да повишат цените на добиваните суровини. Впрочем в нито една от анкетираните от „РБК Дейли“ компании не потвърдиха прогнозата за съкращаването на инвестициите в добива.

„През тази година нашите капитални вложения ще достигнат рекордната сума от 5 милиарда долара. Ще увеличим добива на всички основни минерали, включително на желязна руда, мед и алуминий“, заявиха за „РБК Дейли“ от пресцентъра на „Рио Тинто“. От компанията „Би Ейч Пи Билитън“ отбелязаха, че решенията за инвестиции в добива се вземат за дългосрочна перспектива и затова няма да бъдат преразглеждани. Подобни позиции заемат и руските компании.

От „Роснефт“ заявиха, че всички инвестиционни проекти остават в сила и съобщиха, че в момента се разработва бизнес-план за 2008 г. От пресцентъра на „Газпром-нефт“ също подчертаха, че обемите на предвидени инвестиции също ще се увеличават в бъдеще. На руските петролни и газови компании ще им се наложи да инвестират много в добива, тъй като старите находища са изтощени, а разработката на нови едва започва, заяви анализаторът на ФК „Уралсиб“ Евгени Дишлюк. При това, ако компанията е защитена от държавата, даже неблагоприятната финансова конюнктура няма да попречи на инвестициите, смята експертът. Съгласно прогнозите на „Уралсиб“ дълговете на „Роснефт“ и „Газпром“ през 2007 г. ще достигнат около 35-36 милиарда долара, но компаниите все пак са готови активно да инвестират в добива. /Източник: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *