Високото кръвно с много жертви всяка година

Високото кръвно налягане взима стотици жертви всяка година. Нелекуваната или зле лекуваната хипертония удря с инсулти, повечето от които фатални. Това съобщиха от Българската лига по хипертония.

Артериалната хипертония (АХ) се счита за „съвременна епидемия“, тъй като се установява при 4 от 10 възрастни над 25-годишна възраст и се определя като глобален рисков фактор за смърт и нетрудоспособност. Честотата й нараства с възрастта, като се повишава стъпаловидно след 50 годишна възраст, и след навършване на 65 години достига до 80% при жените и 77.2% при мъжете, поясни проф. Светла Торбова – председател на лигата.

По мнението на специалистите другата разновидност на хипертонията – пулмоналната, се очертава като един от най-значимите медицински проблеми в Европа. Приблизително 1/3 от всички инсулти са причинени от нея вследствие тромбоемболия, като те са по-тежки, отколкото инсултите по друга причина. Освен това те са от типа „глухи инсулти”, тъй като удрят без пациентите да имат оплаквания преди това.

Факторите, които създават риск за високо кръвно налягане, са наднорменото тегло, обездвижването, много натрий в организма или нискокалиеви диети, пиене на 2-3 алкохолни напитки всеки ден и злоупотребата с обезболяващи лекарства.

Специален хранителен режим, в който преобладават зеленчуците, рибата и месата без тлъстини, съдейства за нормализиране на кръвното налягане. Освен това специалистите препоръчват не по-малко от 7,5 часа сън нощем и поне един ден спорт или движение пеша на ден.

Намаляването на солта до минимум и по възможност отказване от сладкишите са другата добра мярка, която подпомага организма да държи артериалното налягане в постоянни добри граници, информира monitor.bg. Кардиолозите изчисляват, че при намаляване на теглото само с 4 кг сърцето работи по-добре, като изпомпва по-малко кръв.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *