Висшият клир се покая пред патриарха

Това се казва в поздравлението от Светия синод за днешния имен ден на патриарх Максим, прочетено от Пловдивския митрополит Николай.
Около три часа продължиха Светата литургия и молебенът за празника на Негово светейшество в столичната църква „Св. Неделя“, съобщи БТА. На празничните служби не присъстваха митрополитите Галактион, Неофит, Йосиф и Симеон, които бяха сред 11-те митрополити, за които Комисията по досиетата оповести през седмицата данни за принадлежност към бившата Държавна сигурност. За самия Максим няма данни за агентурно минало. „Не стига и другите кръстове, които изнесохте, но сега Бог, на Вас възлага още по-тежко бреме – да приемете нашите изповеди и смирени покаяния и да ни дадете опрощения за греховете. Приемете и този кръст Светейши владико, защото само Вие, можете да го изнесете“, заяви още в приветствието Николай, който е сред тримата митрополити, за които бе оповестено, че не са сътрудничили на ДС. По думите му от известно време, някои медии не просто критикуват, а злонамерено и целенасочено атакуват Светата ни църква. „Тази внезапно избухнала журналистическа святост и произвежданият от нея шум целят да се срине авторитетът на църквата. Вече целият наш народ разбра, че преди 40 години решението за това кой е най-достойният да застане на престола на българските патриарси е продиктувано не от ЦК или от Държавна сигурност, а от Светият дух“, каза още Николай. Той добави, че по време на своето дълго служение патриарх Максим „не е употребявал силата на патриаршеския си жезъл и не е излагал не публичен показ постъпките и прегрешенията на архиереите, а им е давал шанс да се покаят и поправят сами“. След празничните служби семинаристи попречиха на журналистите да се приближат до митрополитите, за да им зададат въпроси. Семинаристите тичаха от единия на другия вход на храма, пеейки църковни песни и направиха „коридор“, през който висшият клир да може да достигне до колите си, паркирани пред църквата.
Само владиците Кирил, Дометиан и Григорий отговориха на някои от журналистическите въпроси, свързани с досиетата им. Видинският митрополит Дометиан каза, че ще се покае пред Бога, ако някого е засегнал. „Никога не съм отправял каквито и да е стрели на ненавист към някоя личност“, заяви архиереят. Варненският и Великопреславският митрополит Кирил също заяви, че се е покаял отдавна пред Бога. Попитан как ще коментира искането на свещеници митрополитите с досиета да се оттеглят от постовете си, митрополит Кирил препоръча на журналистите „да проверят кои са тези свещеници“.
Досега само Врачанският митрополит Калиник помоли за прошка вярващите, ако се се почувствали засегнати. Русенският владика Неофит обаче заяви, че не се чувства виновен, защото бил сътрудник по задължение. Вчера свещеници от Неврокопската епархия настояха техният митрополит Натанаил и останалите владици с досиета да подадат оставка  веднага. „Всички доносници за нас са духовно мъртви хора“, заявиха поповете от епархията. Други два скандала се разгоряха около Българската православна църква в последно време – позицията на Светия синод против ин витрото и „Линкълн“-ът на варненския митрополит Кирил, който също се оказа с досие. Министърът на културата Вежди Рашидов пък разпореди спешна проверка в църквите в Пловдив, след като храмът „Света Марина“ беше облепен с тапети  при ремонт.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *