Висш съветник в Белия дом с хонорари от Иран

Една дъщерна компания на Ем Ти Ен груп – базирана в Южна Африка телекомуникационна компания, платила тази сума на Плъф за две негови лекции в Нигерия през декември 2010 г., месец преди да започне работа в Белия дом.
Оттогава Ем Ти Ен груп е обект на внимателно наблюдение от страна на американските власти заради дейностите си в Иран и Сирия, които са под международни санкции.
По времето когато Плъф е произнасял речите си, компанията е поддържала вече от години партньорски връзки с държавната телекомуникациона компания на Иран.
Няма правни или етични ограничения за Дейвид Плъф да получава хонорари от дъщерната компания на Ем Ти Ен като частно лице.
Но ако близък до Обама съветник получава пари от свързана с Иран компания, това може да създаде неприятности за президента по време, когато Белият дом втвърдява позицията си срещу Иран, подчертава „Вашингтон пост“ .
Изданието припомня, че напоследък претендентът на републиканците за президент Мит Ромни обвинява администрацията, че е прекалено мека към Техеран.
Вестникът привежда обясненията на представители на Белия дом, че не е необичайно видни личности от Вашингтон да получават хонорари за речи и че високопоставени членове на администрацията на Джордж У. Буш също са получавали хонорари за същото от търгуващи с Иран компании.
Ръководството на Ем Ти Ен заяви, че не е нарушавала санкции срещу Иран, но призна, че от месеци обсъждат темата за Плъф с американските власти. От Белия дом пък заявиха, че той е отказал частна среща с шефовете на Ем Ти Ен Нигерия.
„Вашингтон пост“ подчертава, че след речите на Плъф в Нигерия се засилва безпокойството у правителството на САЩ, че иранският режим използва технологията на Ем Ти Ен, за да следи дисиденти.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *