Вицешампион сме по производство на гъши дроб

България заема вицешампионското място на планетата след Франция по производството на гъши черен дроб. На трето място е Унгария, пише „Комсомольская правда“.Произведеният в България черен дроб е завладял пазарите на Белгия, изтласквайки местните производители. В Брюксел българският гъши дроб се продава за 25,70 евро за килограм, а френският за 41,70. Белгийците са доволни от българското производство и смятат, че се различава от френския дроб заради различния начин за отглеждане на гъските, цитира „Фокус“.
„Няма сериозни разлики при отглеждането на птиците в България и във Франция. Страните приемат еднакви европейски регламенти по отношение на технологията и сигурността“, заявява  собственикът на птицеферма в България Павел Челебиев.

България отдавна е член на Европейска асоциация на страните-производителки на гъши дроб (Euro foiе gras), а една от водещите фирми в този сектор у нас е „Брезово“ АД, която е  част от мощната френска група EURALIS. В бранша у нас са заети повече от  5000 български семейства и общо около 10 000 работници, включително тези в кланиците и фуражните заводи. По региони най-голямото производство е съсредоточено в Пловдивска област – 3.4 млн. патици, следван от Хасково с 1 млн., Добрич – 0.4 млн., Ямбол – 0.3 млн., и Ловеч – 0.4 млн. птици. Големите фирми закупуват и предоставят авансово на фермите еднодневни патета и  фураж, а също така поемат ангажимента да изкупят птиците. Разплащанията между възложителите и изпълнителите  следват производствения цикъл, който е около 3 месеца до 13 седмици, а фермерите правят годишно около 10-12 зареждания с малки патета.

В Европа има пет страни, които произвеждат този деликатес – Франция, България, Унгария, Испания, Белгия. Всъщност  около 80 процента от продавания по света френски гъши дроб на практика е българско производство, но е изкупен и преетикетиран във Франция. Търговците не пропускат да подчертаят, че произвежданият у нас дроб е от гъски, излюпени от яйца, внос от Франция. По разнообразие на хранителните вещества гъшият черен дроб е най-ценен между всички останали субпродукти. В 100 гр. суров продукт се съдържат – белтъчини – 16,4 гр., въглехидрати – 6,3 гр., мазнини – 4,3 гр., натрий – 140 мг., калий, 230 мг., холестерол – 515 мг., калории – 133. Повечето белтъци в дроба са пълноценни, над половината му въглехидрати са фосфати от екстративните вещества преобладават – гликоген, креатин, холин, аминокиселини и др. Що се отнася да минералните вещества, той се слави с един от продуктите с най-високо съдържание на желязо –  30,5 мг. освен него съдържа още калций, цинк и мед.

Стефан ПРОНЧЕВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *