Влагат 100 млн. евро във възобновяеми енергийни източници

Българската инвестиционна компания Winslow Group предвижда над 100 млн. евро за проекти, свързани с възобновяема енергия. Това съобщиха от компанията.
Един от проектите представлява фотоволтаична централа, която ще е напълно изградена до края на 2010 г. Тя ще се намира в община Генерал Тошево и ще е разположена на площ от 54 дка. Централата ще е изградена от тънкослойни фотоволтаични панели, разположени под ъгъл от 36 градуса и ще е ориентирана на юг-югоизток. Панелите улавят слънчевата енергия и я преобразуват в електрическа чрез фотоволтаични електрогенератори. По проекта е започната административна процедура, направен е слънчев одит, който удостоверява достатъчно количество на слънчева енергия в региона.
Компанията планира да изгради още два ветроенергийни парка – в близост до с. Бояна и в с. Ягнило. В момента проектите се разработват с помощта на водещи международни компании.
Темата за възобновяемите енергийни източници е все по-актуална напоследък – с оглед прогресиращото замърсяване на природата и напредващото глобално затопляне.
Производството на енергия от алтернативни източници се подкрепя от българското и европейското законодателство. България е съучредител на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA) заедно с още 75 държави.
Освен това, според директива на ЕС, страната ни е поела ангажимент до 2020 г. 16 % от източниците на енергия да станат възобновяеми.
Изграждането на фотоволтаични, вятърни, водни и комбинирани електроцентрали и други, ползващи алтернативни източници на енергия, се финансира по мярка 312 по програмата за развитие на селските райони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *