Владислав Горанов: Няма да има преизчисляване на формулата за пенсиите

Допълнителен разход от 133 милиона лева на месец за 2020-а година би струвало преизчисляването на старите пенсии към средния осигурителен доход за 2015-а година.Владислав Горанов: Няма да има преизчисляване на формулата за пенсиите.

Свързано изображение

Изчисленията, направени от НОИ, са в отговор на поискани от пенсионерски организации финансови разчети. На среща между управителя на НОИ Ивайло Иванов и Националния комитет по проблемите на възрастните хора, темата е обсъдена и по препоръка на Иванов тези искания е добре да се отправят към парламента, където вече е в ход бюджетната процедура за следващата година.Владислав Горанов: Няма да има преизчисляване на формулата за пенсиите.

Другото предложение на пенсионерските организации е минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст да се увеличи и да стане 300 лева, информира  bnr.bg.

Няма да има преизчисляване на формулата за пенсиите, заяви финансовият министър Владислав Горанов, който участва в заседанието на трите ресорни комисии по финансовата рамка за догодина. Горанов допълни, че изпълнението на тазгодишния бюджет най-вероятно ще позволи изплащането на коледни добавки, но все още е рано за детайли.

В дългосрочен план обаче – промени в системата не се очакват:

„По-високи пенсии ще имат българските пенсионери тогава, когато работещите българи имат по-високи доходи. Никаква друга формула не е работеща. Другото е краткосрочно решение, граничещо с популизъм, защото това означава дестабилизиране на пенсионната система в краткосрочен период, формиране на огромни нови задължения за нея, респективно за държавата“, подчерта Горанов.

 

 

financebg.com

 

2 thoughts on “Владислав Горанов: Няма да има преизчисляване на формулата за пенсиите

  • 12.11.2019 в 15:28
    Permalink

    Аз едва ли ще стигна до пенсия със заболяванията които имам и начина на живот , който водя от 20 години. От толкова съм вдовица. Искам да попитам за родителите ми. И двамата са работили единият 1-ва категория, това е бащ ами, а майка ми 2-ра категория труд. И двамата са ощетени откъм пенсии. баща ми е с над 40 години 1-ва категория. Пенсионира се през 90-те години по принуда. Майка ми също с над 40 години стаж 2-ра категория и тя по същото време пенсионер. След промените по времето на г-н Костов преизчислиха пенсиите им и те рязко паднаха надолу. Не мога да повярвам, че човек работил при условията на 1 категория ,като баща ме, едва в годините с увеличението е с 650 лева пенсия. А той е работил в леярната на завод „Георги Димитров“ – 1 категория труд. Майка ми към момента с натрупване в годините е с 260 лева пенсия с над 40 години втора категория. Беще обещано , че ще им апреизчисление на пенсиите на хора, които са се пенсионирали в този период. И сега нищо. Това е грях спрямо възрастните хора. Има хора без стаж с минимална пенсия , които вече настигнаха майка ми , която е работила първо в такачница „Яна Лъскова“ Бургас , на смени тежък труд – 2-ра категория и след това в Строителсвото като крановик, отново 2-ра категория и да е приравнена с хората с най-малък стаж. Грях, голям грях спрямо възрастните, които са работили в трудни условия на труд.

    Отговор
  • 14.11.2019 в 12:22
    Permalink

    Като няма достатъчно пари за нормални пенсии, спрете да давате пари на хора без нито ден стаж!!! И тъй като същите попадат в графата “ социално слаби” , плащате им и допълнителни пари за ток, давате им храни… По този начин ТЕ взимат много повече от някои хора, пенсионирали се с по 35-40 години стаж!!! Да не говорим за самоосигуряващите се лица, които сме прецакани отвсякъде! Внасяме си ЦЯЛАТА сума по осигуряването / на работника половината ги плаща работодателя!/ , о не получаваме нищо срещу това!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *