Влакчето на ужасите при биткойните продължава, цената падна под 600 долара

Значителна волатилност отчита търговията с биткойни през днешния ден. След като по-рано през деня набиращата все по-голяма сила електронна валута достигна нов връх от над 900 долара за брой, стойността й рязко отстъпи до под 600 долара.

По време на следобедната европейска търговия BTC/USD отчита дневен спад от 163 долара, или 22,24%, до 570 долара за брой.

По-рано през деня цената на биткойна постигна впечатляващия ръст от 6445% от началото на календарната година, когато виртуалните пари се търгуваха за 13,75 долара.

Множество анализатори продължават да разглеждат търговията с биткойни като потенциален балон. Още през април, когато цената им се покачи с 360% в рамките на месец, достигайки 141 долара, анализаторът Себастиян Гали от Societe Generale каза, че биткойнът проявява характеристиките на балон.

През тази седмица се очаква Нюйоркският департамент по финансови услуги да проведе публично изслушване по въпроса дали биткойните трябва да бъдат официално регламентирани.

Казусът с лицензирането на виртуалната валута, известен под названието BitLicense, е широко дискутирана тема в последните месеци. Според щатските власти подобен ход би спомогнал за по-добрата защита на потребителите, както и за борбата с прането на пари.

В началото на октомвривластите в САЩ конфискуваха биткойни на стойност повече от 3 млн. долара и затвориха една от най-популярните платформи за търговия с валутата – Silk Road. Като част от подозренията за търговия с наркотици и други незаконни дейности Федералното бюро за разследване (ФБР) арестува и29-годишния администратор на платформата Рос Уилям Улбрихт.

Популярността на биткойните бележи значителен растеж през последните месеци, след като известната дигитална валута продължава да привлича все повече интерес от бизнеса и потребителите. Според експерти в момента в обращение има около 12,2 млн. биткойни, като общата капитализация на пазара надхвърля 2 млрд. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *