Влакът поскъпва, но е по-евтин от автобуса

Средно с 8% поскъпват билетите за влак от 11 декември. Увеличението е одобрено от борда на директорите на БДЖ, а вчера бе съгласувано и с транспортното министерство. Пътуващите на разстояние до 60 км ще плащат до 5% повече, а до 100 км – около 4% по-скъпо. Най-много ще усетят увеличението пътуващите над 550 км. За тях скокът ще е средно с 13 на сто.

Дори и с новите цени обаче влакът остава по-евтин от автобуса. Това важи особено при пътуване във вагон втора класа на далечно разстояние и най-вече при закупуване на билет за отиване и връщане.

Сега автобусният билет от София до Варна струва 24 лв., а за отиване и връщане – 42 лв. След поскъпването на пътническата тарифа от 11 декември билетът за влак до Варна ще струва 18,70 лв., а за отиване и връщане – 27,70 лева. По-евтини остават дори билетите за влак първа класа – съответно 21,90 и 33 лева.

Двете най-големи социално слаби групи – на пенсионерите и учащите, ще пътуват по-евтино. Причината е, че БДЖ увеличава намаленията от 30% на 50% на картите за тях. С новото си разписание от 11 декември компанията малко ще подобри обслужването на пътниците. Тя намалява времето за пътуване на някои влакове с 5% и подобрява връзките им с автобусния транспорт. От догодина БДЖ ще внедри нова резервационна система за запазени места и ще започне да издава билети за автобуси и маршрутки.

Белчо Цанев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *