Властите на Франция нямат оценка за ефекта от полицейската операция срещу ромите

Според местните правозащитници, положението с ромите във Франция дори се е влошило.
На 28 юли 2010 година след нареждане на президента на Франция Никола Саркози започва полицейска акция за разрушаването на 600 ромски гета и депортирането към Румъния и България, нарушили законите на страната. Върнатите лица, според говорителка на френското вътрешно ведомство, са тръгнали доброволно срещу сума от 300 евро за възрастен и 200 евро за дете:
9530 румънски и български граждани са били върнато в техните страни. 90% от тях са получили финансова помощ за завръщането си.
52-ма български роми са се върнали. Положението с това малцинство във Франция обаче изобщо не се е подобрило, според неправителствения сектор. Ален Дома, представител на френския съюз на циганските асоциации:
Свидетели сме на засилена дискриминационна политика спрямо всички хора идващи от Източна Европа, както и срещу местните роми.
Доктор Оливия Бернар, директор на организацията „Лекари на света”:
Експортирането на европейски граждани от Румъния и България продължава, но броят им не намалява. Обикновено те са между 8000 и 10000 на година и това число не се е променило от както френският президент обяви мерките. От една година насам обаче са се влошили техните условия на живот и достъпа им до лечение.
Досега френското правителство няма политическа оценка на резултатите от антиромската кампания, дали дребната престъпност и просията са намалели и дали върнатите роми са се върнали обратно. От канцеларията на вътрешния министър заявиха за „Хоризонт”, че към момента не могат да коментират.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *