Вложения в акции носят над 20% доход

Еуфорията вдигна цените сега, през следващите месеци търговията ще се успокои

Между 20 и 40% ще нараснат през тази година индексите, които отразяват търговията на Българската фондова борса. Това прогнозира Цветослав Цачев, финансов анализатор на инвестиционен посредник „Елана Трейдинг“. Само за първите две-три седмици на 2007-а борсовият индекс SOFIX скочи с над 15%, а BG 40 порасна с близо 25%. Това е голям ръст дори за цяла година, а е постигнат за по-малко от месец. Но през следващите месеци пазарът най-вероятно ще се успокои и стабилизира, смята Цачев. Ако няма корекция на цените надолу, подобни темпове на ръст няма да са възможни до края на годината, каза анализаторът.

„В дългосрочен план съм оптимист за развитието на българския капиталов пазар“, посочи Надя Неделчева, финансов анализатор в инвестиционен посредник „Карол“. Все повече хора пренасочват спестяванията си към борсата и все повече частни компании осъзнават предимствата да се търгуват там. Но в момента пазарът е движен основно от еуфория, при която се достигат нива, несъответстващи на потенциала на компаниите за ръст на приходи и печалби. „Ето защо очаквам, че през следващите месеци ще има корекция на пазара надолу“, прогнозира Надя Неделчева. Според нея не е реално да се очакват темпове на ръст на индексите, каквито наблюдавахме през 2006 г. През изминалата година SOFIX нарасна с 48,3%, а BG 40 – с почти 50%.

Влизането ни в ЕС дава възможност брокерите на капиталовия пазар от страните от ЕС да работят в България само след уведомление на Комисията за финансов пазар. Само за първите две седмици след влизането ни в ЕС 12 брокерски компании от Лондон и една от Чехия изявиха желание да работят в България. Вероятно те ще търгуват на нашата фондова борса и ще доведат свои клиенти в България. Заедно с това ще предлагат и свои инвестиционни продукти. Практиката от приемането на предишните 10 държави в ЕС сочи, че чуждите инвеститори се увеличават, след като брокерите от общността имат възможност да търгуват без специално лицензиране на местния пазар. Но още по-силен ефект в тези страни беше засиленото предлагане на чужди фондове и други финансови продукти. По-вероятно е това да бъде сценарият и в България, твърди Надя Неделчева. Но доходът на фондовите борси в Европа е по-малък, отколкото в България. Пазарът у нас е развиващ се и носи по-висок доход. Ще има нови чужди инвеститори на борсата, ако се предложат и нови акции, каза Цветослав Цачев. Чужди инвеститори вече държат 45% от търгуваните на борсата акции.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *