ВМРО: Нужни са тържища без прекупвачи

Предложението за директна търговия между производител и потребител идва от сдружението на българските производители „Произведено в България“.  На тези специални тържища ще се продават само български стоки, без да бъдат оскъпявани от посредници. Така ще се избегнат условията на големите търговски вериги, които удрят и джоба на българина, а и на българския производител, вярват от движението.
Ще се даде и възможност на българските граждани да закупуват истинска селскостопанска продукция, а не некачествени вносни стоки.
Предложенията на ВМРО идват на фона на безпрецедентните действия на земеделския министър Мирослав Найденов за фаворизиране на няколко от големите търговски вериги в квазисоциалистически опит за предизборно замразяване на цени.  Това се случва само дни след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отново „пропусна“ да види картел между големите вериги в ущърб на потребителите, както и на българските производители, които се опитват да пласират стоката си в тях.
Големите търговски вериги смазват българските производители с над 40 вида такси. Веригите искат също между 40 и 70 % отстъпка от цената на продуктите родно производство. На практика българският производител има с 30 % по-ниска конкурентоспособност от вносителя и няма как да оцелее.
Столичният общински съветник от ВМРО Ангел Джамбазки вече внесе предложение в Столичната община за промяна в Наредбата за пазарите. С нея на всички столични пазари трябва да се обособят зони или сектори само за регистрирани български земеделски производители. „Понастоящем пазарите в столицата са се превърнали в битаци, средище на съмнителни прекупвачи, предлагащи чужда земеделска продукция, със съмнително качество внос предимно от Гърция и Турция“, коментира Джамбазки.
С предлаганата промяна се въвеждат сектори, на входовете на пазарите, специално обозначени с информационни табели, на които да се допускат само и единствено български земеделски производители. Джамбазки, който е и заместник-председател на ВМРО, е убеден, че това е подходящ пример за цялата страна.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *