Внасяме семена на слънчоглед от Чили

В момента има недостиг на семена за слънчоглед, заявиха арендатори и фермери от Добруджа. През последните години земеделците предпочитат семена от чужди сортове, които според тях са по-добри за настоящите климатични условия у нас и са конкурентоспособни на българските семена.

Дефицитът на чужди семена за слънчоглед вече е проблем и се очаква масов внос на семена от Чили. Вносът е наложителен, тъй като, ако се сбъднат прогнозите на синоптиците за минусови температури в края на седмицата, то засятият слънчоглед ще измръзне и ще се наложи пресяване.

Сеитбата на пролетните култури в област Добрич започна в началото на април и ще продължи до края на месеца. Масовата сеитба обаче тепърва започва, тъй като оптималната температура на почвата за сеитба е над 10-11 градуса.

Състоянието на есенните култури в Добруджа е много добро. В областта са засети около 1,2 млн. декара с пшеница. Падналите дъждове са около 35 – 40 л на декар, което осигурява достатъчно влага в почвата и ще доведе до нормално изкласяване. Очаква се богата реколта от пшеница в област Добрич, твърдят на този етап производителите.

За сметка на това, зърненият пазар е в тотален колапс. Няма никакво раздвижване още от края на миналата година. Причината, според търговците, е добрата реколта и запасите в страните, основни пазари на България – ЕС, Либия, Мароко, Египет. Няма никакво търсене на зърно и цените непрекъснато падат. Тон пшеница в момента се предлага на 310 лева, като понижението е с 30 лева от края на миналата година. Същата е и цената при царевицата, информира monitor.bg. Най-драстичен е спадът при слънчогледът. От 700 лева цена за тон маслодайната култура сега се оферира на 600 лева.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *