Внесоха законопроект за намаляване на партийната субсидия

Внесоха все пак в Народното събрание проект за промени в Закона за политическите партии, с които се въвежда регресивна скала за намаляване на партийните субсидии от 11 лв. до 0,11 лв. за действителен глас и строги правила за харчене на субсидиите.  Това е инициатива на реформаторите, а за нея съобщават от пресофиса на Движение България за гражданите. Така според вносителите годишно ще бъдат спестявани над 6,5 милиона лв.
От Реформаторския блок предлагат Министерството на финансите да задържа 20 на сто от субсидиите и да ги дава само за избори, а партиите да не могат за придобиват недвижимо имущество с парите, отпускани им от държавата. Като мярка за по-добър контрол законопроектът предвижда политическите сили освен годишните финансови отчети да представят пред Сметната палата подробна разбивка на разходите си за заплати, материали, консумативи и резервни части, наеми, сметки за енергия, вода и телефон, командировъчни, за извършени ремонти и получени консултантски, социологически и медийни услуги, както и за направените дарения.
Предлаганата регресивна скала предвижда на всеки 100 хиляди реално получени гласа „стъпка“ субсидията да се намалява с 10 процента – съответно от 10, 9, 8 и т.н. лева на глас, а за над 1 милион гласа на партиите ще се плащат само по 11 стотинки, което е по-малко от гласуваното на референдума намаляване, обясняват в прессъобщението.
Според вносителите, законопроектът трябва да влезе в сила от още 1 януари догодина. Намаляването на партийната субсидия в началото на мандата беше едно от предизборните обещания на ГЕРБ. Днес народните представители от  тази партия никак, ама никак не харесват идеята да се намалява държавната помощ и защитават привилегията си с довода, че големите партии имат и големи разходи. Герберите считат, че е по-добре да си на държавната хранилка, отколкото да разчиташ на пари под масата или на подаяния от бизнес кръгове.

Какво е положението в момента? Сега  всяка политическа партия, получила над 1% на парламентарни избори, взима по 11 лв. на глас. За политическите формации държавната хазна отделя 35 млн. лева от бюджета. ГЕРБ получава 12 млн., БСП – 5,7 млн, на ДПС – 5.5 млн. на Реформаторския блок – 3.3 млн.лв,  на Патриотичния фронт – 2.7 млн., на „България без цензура“ – 2.1 млн., на „Атака“ – 1.6, и на АБВ – 1.5 млн. лева. Макар и да са извън Народното събрание, субсидия получават и „Движение 21“ на Татяна Дончева – 444 хил. лв., и „Глас Народен“ на Светослав Витков – 422 хил. лева.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *