Внимавайте с бързите кредити

Гражданите да бъдат внимателни при тегленето на бързи кредити особено в предпразнични дни преди Коледа и Нова година, когато по-активно пазаруват. Това предупреди председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

„Всеки кредит – бърз, бавен, ипотечен, потребителски – изисква съзнанието, че ще трябва да го върнем. Затова нека се постъпва разумно и мисля, че може да се получи така, че хем да зарадваме близките, хем добре да си направим и сметката“, посочи той.

По-малко от 5% от постъпващите в Комисията за защита на потребителите (КЗП) жалби и сигнали са свързани с проблеми в сферата на финансовите услуги.

Маргаритов припомни и най-честите уловки, които дебнат при намаленията. При последните подобни кампании във връзка с Черния петък комисията е констатирала няколко нарушения, включително и в интернет. С анонс върху голям транспарант и послание за определен процент отстъпка търговецът привлича потенциални клиенти, но незабележимо с малки букви някъде в ъгъла е изписал, че намалението не обхваща ред групи стоки, които дори могат да преобладават в магазина. В онлайн пространството пък инспекторите са се натъкнали на случаи, в които цената е вдигната буквално ден преди кампанията и на практика намалението не е реално.

„Традиционно следим пазара не само когато има такива кампании, а през цялата година. В различните периоди прегрупираме силите така, че да сме най-активни там, където сме и най-необходими, за да предпазим хората от това да станат жертви на нелоялни практики”, подчерта Маргаритов пред Вulgaria on air.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *