Водата скача в Бургас, Враца и Ямбол

В края на месеца КЕВР се очаква да одобри поскъпване от 1 декември на водата между 12 и 18% в още три града на страната – Бургас, Враца и Ямбол. Това стана ясно по време на провелото се днес обществено обсъждане на новите цени.

Най-голямото нарастване на цената от 18% се планира да бъде в Ямбол. От 1,96 лв. на кубик в момента от първия ден на другия месец на абонатите ще бъдат начислявани по 2,32 лв., сочи искането на оператора, което се очаква да бъде одобрено. Още догодина обаче в Ямбол се очаква цената да скочи над 2,70 лв. за кубик, а през 2021 г. ВиК услугата за битовите потребители да поскъпне до почти 2,88 лв. за куб. м.

В Бургас нарастването на цената ще по-малко като процент – 12 на сто, но цената ще е доста по-солена. Очаква се още от 1 декември местният ВиК оператор да започне да таксува кубически метър за доставената питейна вода, за отвеждането след употребата й в канализацията, и за пречистването й по 2,556 лв. с ДДС. За догодина бизнеспланът на фирмата, който предстои да бъде одобрен от КЕВР, предвижда цената да се вдигне до 2,7288 лв./куб. м с ДДС, а през 2021 г. да достигне 2,988 лв. за кубик.

В момента бургазлии плащат по 2,268 лв. за куб. м.

С 12% се очаква да поскъпне още от началото на следващия месец и водопроводната услуга във Враца. В момента абонатите на местния оператор плащат по 2,424 лв. с ДДС за кубик. От 1 декември цената ще скочи до почти 2,73 лв./куб. м, догодина – ще надхвърли 3,03 лв., а през 2021 г. ще достигне почти 3,21 лв. за кубик, предвижда бизнес планът на местния оператор, информира в.Монитор.

Окончателно решение за цените Комисията за енергийно и водно регулиране ще вземе на 30 ноември. Ивайло Касчиев от регулатора обясни предстоящото поскъпване с бизенсплановете на дружествата за следващите 5 години, които предвиждат да се подменят водопроводи, да се изграждат пречиствателни станции, така че услугата да става по-добра. Ако ВиК операторът не прави инвестициите, които е поел като ангажимент, то ние може да намалим цената в края на периода, като отрежем това, което не е изпълнено от страна на ВиК операторът.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *