Водещите дигитални тенденции през 2022 г.

Деветдесет процента от американците твърдят, че интернет е бил много важен за тях по време на пандемията. В действителност част от ежедневните ни дейности като пазаруването, връзката със семейството и поддържането на бизнеса в крайна сметка разчитаха на цифровите медии.

Дигитална трансформация на финансовата индустрия: водещите тенденции за 2022 (НЕ)

Пандемията ускори навлизането на цифровите технологии и последиците от това ще продължат да се отразяват върху всички индустрии през следващите години. Маркетингът не е изключение, пише авторът на Forbes Кейти Финерман, информира forbesbulgaria.com.

Снимка: Envato Elements

Най-големите успехи и провали на марките няма да бъдат постигани чрез традиционните реклами. Битките ще се водят в TikTok, Instagram, електронните спортове и умните системи за гласово разпознаване. Препоръките, на които потребителите ще се доверяват най-много, няма да идват от известни личности в рекламни клипове, а от наноинфлуенсъри в споделяните от тях истории и видеа.

Най-прозорливите марки, работодатели и потребители ще разчитат през 2022 г. на концепцията „първо в цифрова среда“, като се съсредоточат върху наблюдението и възползването от следните няколко ключови тенденции:

Добавена и виртуална реалност

Виртуалната и добавената реалност бяха тенденции, които набираха скорост още преди пандемията, но карантината, работата от разстояние и продължаващите различия в живота преди и след пандемията ускориха навлизането им. Имате ли нужда от повече доказателства, за да се убедите? Компанията майка на най-голямата социална мрежа в света, Facebook, неотдавна промени името си на Meta. Това е съкращение от понятието метавселена – тоест виртуален свят, в който хората общуват, работят и се забавляват.  В самия край на 2021 г. Meta пусна безплатното приложение за общуване във виртуална реалност – Horizon Worlds. То е достъпно за потребители над 18 години в САЩ и Канада.

Метавселената не е нова концепция, нито пък е характерна само за Facebook. През март Microsoft обяви създаването на Mesh – нова платформа за смесена реалност, която позволява на хора на различни места да си сътрудничат и чрез метода на холографията да споделят преживявания посредством различни устройства.

Виртуалната и добавената реалност не се запазена територия само за големите технологични компании. Потребителски марки като Sephora и Warby Parker възприеха добавената реалност преди години, за да направят онлайн пазаруването по-удобно и ефективно. Но изборът на Facebook на понятието метавселена придаде на тези тенденции нова тежест и импулс. И така, дали 2022 г. ще бъде годината, в която B2B маркетолозите ще разчупят костеливия мета орех?

Гласово търсене

Продажбите на умни говорители отбелязаха рекорден ръст през 2021 г. В света бяха продадени над 150 млн. устройства. Гласовото търсене ще продължи да се разраства през следващите години. Защо ли? Основните причини са интуитивни – то е лесно и не са необходими ръце. Сред потребителите 71% предпочитат гласовото търсене пред търсенето чрез въвеждане на текст. Прогнозите са, че през 2022 г. оборотът в сектора ще достигне 40 млрд. долара, а до 2024 г. се очаква в света да има 8.4 млрд. гласови устройства.

Съществуват технологични ограничения при гласовото търсене, което разчита на обработката на говоримия език, но въпреки това разпознаването на речта в Google постига 95% точност при търсене на английски език. Гласовото търсене в Google има огромен потенциал в глобален мащаб, защото търсачката поддържа над 100 езика.

Някои марки за потребителски стоки като Domino’s, например, от известно време активно работят в тази област. Още през 2016 г. Domino’s пусна в Amazon своето приложение Echo, което позволява на потребителите да правят поръчки чрез глас.

Следващият важен етап в развитието на гласовото търсене ще бъде да излезе извън рамките на говоримия език и да обхване цялото цифрово съдържание. През 2022 г. компаниите и марките, които оптимизират своите уебсайтове и съдържание за гласово търсене, ще увеличат трафика към сайтовете си и ще се издигнат по-нагоре в търсачките чрез по-добра SEO оптимизация.

Е-спортове

До края на 2021 г. се очаква глобалната аудитория на електронните спортове да достигне 474 милиона потребители, а приходите ще възлязат на близо 1.1 млрд. долара. Електронните спортове са във възход, макар и да са в начален стадий на своето развитие. Това отваря огромни възможности онези, които успеят да се възползват от тях.

Verizon е известна с добре развития си и модерен дигитален маркетинг и електронните спортове не са изключение. През 2020 г. компанията стана официален партньор на регионалната лига на League of Legends, а през 2021 г. Verizon и разработчикът на видеоигри Riot Games разшириха партньорството си, като Verizon стана партньор в трите годишни глобални събития на League of Legend.

В условията на променящите се заради пандемията регулации в областта на физическите спортни събития и големите състезания, 2022-та може да се окаже годината на масовото навлизане на електронните спортове и на разцвет на спонсорството в тях.

Пет тенденции в дигиталния маркетинг, които са изключително важни за бизнеса - Enterprise.bg

Дигитални плащания

Колкото повече потребителите използват цифрови технологии, толкова повече пари харчат за тях. Дигиталните плащания постигнаха обещаващ растеж преди пандемията и тенденцията се ускори заради Covid-19.

През 2020 г. ръстът на плащанията в PayPal достигна рекордни нива – 31%, и няма признаци скоро да се забави. През 2021 г. PayPal прогнозира аналогично увеличение, тоест с около 30%. Тенденцията не засяга само PayPal. Плащанията и социалните медии продължават да намират все повече допирни точки благодарение на нарастващата популярност на други платформи като Venmo и Zelle. През третото тримесечие на 2021 г. Zelle е обработила 466 млн. трансакции на стойност 127 млрд. долара.

Големите корпорации, малките предприятия и обикновените потребители разчитат все повече на цифровите плащания за всичко – от покупката на автомобил до възстановяването на разходите за обяд на свой приятел.

Микровидеа

Нарастването на популярността на TikTok по време на пандемията получи широко отражение. През първото тримесечие на 2020 г. TikTok регистрира 315 млн. изтегляния – повече от изтеглянията за тримесечие, отчитани от което и да е друго приложение досега. Но дали TikTok ще запази господстващото си положение на пазара на микровидеа, предстои да разберем. В крайна сметка Instagram узурпира Snapchat по отношение на историите – така че остава отворен въпросът дали платформата ще задмине и TikTok по отношение на видеоклиповете? Времето ще покаже, но първите показатели са обещаващи. Близо 87% от потребителите на TikTok от поколението Z смятат, че видеата в Instagram (reels) много приличат на тези в TikTok. Освен това клиповете в Instagram получават 22% повече ангажираност в сравнение с обикновеното видео съдържание.

Видеата в Instagram не са единственият микровидео формат, обречен на растеж през 2022 г. Вземете например кратките видео формати в YouTube (shorts), пуснати на пазара от Google през 2020 г. Най-големият фактор в подкрепа на тяхното развитие е огромната потребителска база – всеки месец 2 милиарда зрители посещават YouTube.

Брандовете, които се възползват от тенденцията при микровидеата, ще спечелят през 2022 г.

По пътя към бъдещето – новите технологии

Маркетингът на наноинфлуенсърите

Очаква се до края на 2021 г. маркетингът, който правят влиятелните личности, да достигне приходи от 13.8 млрд. долара, но влиянието на различните инфлуенсъри и различно. Проучванията показват, че наноинфлуенсърите, тези с по-малко от 5 хиляди последователи, постигат най-висока степен на ангажираност, следвани от микроинфлуенсърите, потребители с между 5 хиляди до 20 хиляди последователи. Всъщност потребителите с над 1 милион последователи са с най-ниска степен на ангажираност. Ето защо 77% от маркетолозите предпочитат да работят с микроинфлуенсъри, отколкото с големи знаменитости.

Друго предимство на наноинфлуенсърите и микроинфлуенсърите е, че по-малкият им брой последователи обикновено ги прави по-достъпни. Микроинфлуенсърите могат да активират нишова аудитория и често пъти техните последователи ги смятат за по-естествени и надеждни източници на информация.

Към днешна дата маркетингът, осъществяван от влиятелните личности, е най-ефективен за марките, насочени към поколението Z, но тъй като то  застарява, а милениумите, поколението X и бейби бумърите прекарват повече време онлайн, може да се отворят повече възможности пред марките да повлияят върху повече демографски групи чрез маркетинг с влиятелни личности.

Регулации по отношение на личната информация

И така, какво няма да расте през 2022 г.? Това са „бисквитките“, които се използват от трети страни.

През 2021 г. Google обяви, че Chrome постепенно ще спре до 2023 г. да поддържа „бисквитки“ на трети страни. Apple пусна изскачащ прозорец на iPhone, който иска разрешение от потребителите да бъдат проследявани от вградените приложения, а Facebook обяви, че инженерите ѝ работят върху намирането на заобиколен вариант за показване на подходящи реклами на потребителите, без да се използват лични данни.

Тъй като големите технологични компании все повече въвеждат новите правила, касаещи личната информация, примерът им вероятно ще бъде последван от други платформи и регулаторни органи, което вероятно ще доведе до сериозни ограничения за рекламодателите.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *