Войните с дронове вече са реалност

Кюрдските войници излязоха от тунела и бяха забелязани от турски разузнавателен дрон. Докато товареха боеприпаси върху камион насред сухия сирийски пейзаж, дронът предаде координатите им на F-16, предава Тechnews.bg.

Свързано изображение

Изтребителят нападна секунди по-късно, като изпрати огромна топка във въздуха. Когато димът се разнесе, на мястото на камиона нямаше нищо освен кратер. Турското министерство на отбраната се похвали с успех.

Използването на дронове от Турция в подобни операции подчертава променящото се лице на войната в един от най-нестабилните региони в света. Безпилотните въздухоплавателни средства (БЛА) преобърнаха начина на водене на борба в десетилетната схватка на Анкара с кюрдската сепаратистка Работническа партия в югоизточниата част на страната, северен Ирак и Сирия.

Наред с това разполагането на дронове е спасило живота на немалко турски войници – и пари на министерството на отбраната. Сега ведомството използва БЛА, за да се бори срещу сродната организация на кюрдската партия – „Отрядите за защита на хората”. След като американските войски започнаха да се изтеглят на 9 октомври, турски дронове в тандем с изтребители започнаха да удрят ивицата по границата със Сирия, за да прочистят пътя за своите войски, информира 19min.bg.

„В повечето случаи те достигат до мястото на нападението и потвърждават, че врагът е напълно унищожен”, обяснява пред Блумбърг Нихат Али Оскан, стратег от Фондацията за изследвания на икономическата политика в Анкара. Общо взето се използват три различни типа дронове: мини-дронове за наблюдение и фотографиране; много по-големите дронове за наблюдение Anka-S; Bayraktar TB-2 – единственият въоръжен дрон в Турция.

Кюрдските войници реагират най-вече чрез запалването на гуми, така че да се скрият под воала от гъст, черен дим. Но и те имат дронове. Прикачват експлозиви към малките летящи устройства, подобни на хоби-дроновете, продавани в магазините за няколкостотин долара, и ги изпращат срещу целите си, където да се разбият заедно с бомбите. Познанията на кюрдите за технологията стават все по-добри.

„Уменията за използване на дрон у кюрдските бойци драстично са се подобрили по време на гражданската война”, казва Озкан. „Турция възприема сериозно заплахата, макар че те не могат да се мерят с турските дронове”.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *