Временен управител ще надзирава банки в затруднение

Временен управител ще работи в ръководството на банка, изпаднала в затруднение.

Това ще стане,ако БНБ преценени, че ще подобри финансовото й състояние или ще помогне за преодоляването на допуснати нарушения.

При назначаването на временен управител БНБ може да му възложи тойда работи съвместнос управителния орган на банката илипък изцяло да изземе функциите му.

Това става ясно отнов проектозакон за кредитните институции. Той е изготвен от финансовото министерство и е публикуван за обществено обсъждане, пише „Сега“.

Промените са в отговор на европейските изисквания и имат за цел“да се установи ефективна рамка на европейско ниво за справяне с банкови кризи на достатъчно ранен етап, така че да се предотврати пренасянето на финансовите проблеми на отделни кредитни институции върху цялата банкова система“.

С новия закон ще се премахне във възможно най-голяма степеннеобходимостта от използване на публични средстваза подпомагане на неплатежоспособни банки.

Законопроектът предвижда още промяна на срока, в който БНБ може да постави дадена банка под специален надзор -от 6 месеца на 1 месец.Така БНБ ще може да се намесва по-рано, в случай че някоя банка наруши изискванията за капиталова адекватност.

Предвижда се и създаването на специаленФонд за преструктуриране на банки, който ще се управлява от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

От финансовото министерство предлагат новият фонд да разполага със сума, която е равна на 2% от размера на гарантираните депозити в банките у нас. Натрупването на средствата обаче няма да стане изведнъж, а постепенно – за срок от 10 г. след влизането в сила на закона. Фондът ще може да набира средства за дейността си и отдарения, заеми, чуждестранна помощ и др.,предвижда законопроектът.

Планирано е при необходимостда се набират и допълнителни вноски.Самото преструктуриране според проекта ще цели в кратки срокове да се разпределят загубите между акционерите и кредиторите, като се запази финансовата стабилност и се ограничат загубите за данъкоплатците.

Държавата чрез БНБ ще може да се намесва по-активнои в самия процес на преструктуриране. Временният управител отново ще може да заменя изцяло функциите на ръководството на кредитната институция.
Той ще може да започне преструктурирането й като алтернатива на производството по несъстоятелност. Това ще се прави, ако обявяването на банката във фалит би застрашило обществения интерес и би представлявало заплаха за финансовата стабилност в страната.

Според изискванията на ЕК ще бъдат въведени и още два инструмента за преструктуриране -държавна капиталова подкрепа и временна държавна собственост.
Те обаче ще се прилагат само след решение на правителството по предложение на финансовия министър.

Признание

Бившият премиер Иван Костов е имал депозит от 150 000 лв. спреференциален лихвен процент в КТБ, призна той пред Дарик радио.
След поставянето на банката под специален надзор Костов е развалил договора и е оставил парите на обикновен влог по стандартните лихвени условия на банката. Така парите му са се озовали в графата „гарантирани влогове“.

„Изпратих уведомление, че развалям договора, и парите останаха на обикновен влог. Квесторите нямат право да откажат това“,обясни Костов и допълни, че действията му са напълно законни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *