Време е Бойко да седне на белот със Златев

Такава е картинката на изминалата седмица. Във Франция и Гърция – избори, които не вещаят светло бъдеще, у нас пък ловят престъпници на килограм. Залисани в световните проблеми, потривайки ръце как Цветанов лови бандити, ние забравихме нещо, за което много се ядосвахме и дори стачки и блокади искаха някои да правят. Това е цената на бензина и дизела. Тя промени ли се? Това, че падна на два пъти с по 2 стотинки, хареса ли ви? Усетихме ли падането на цените? Не! Затова ще направя лек анализ на ситуацията.
Цената на петрола се вдигна в края на февруари и началото на март, за да достигне най-високото си ниво от $125.88 на 9.03.2012 г. Това беше, защото се смяташе, че ще има война в Иран. В друга статия тогава написах, че цената на петрола се вдига по други причини, а това е само повод. Смятам и съм сигурен, че петролът се използва като икономическо средство по-страшно от война, с по-големи и ужасни последици, но това е политика. Да се върнем на икономиката. Както виждате, война няма и не се и очаква, но цената не пада съществено, даже никак (4 ст.). Нормално е и Лукойл вдигна цената на почти сегашни нива. Ако следите цената на петрола, ще знаете, но ако ли не, то след 9.03.2012 г. в началото плавно, а после по-бързо цената падна и продължава да пада. Но цената на горивата в България – не. Нормално ли е?
На 7.05.2012 г. е най-ниската цена на петрола от началото на годината – $112.70, или $13.18 по-малко. Който разбира малко от математика, би изчислил, че сега цената на дизела би трябвало да е 2.39 лева, или 1-2 стотинки разлика.В момента цената на дизела е 2.61 лева, т.е. 0.22 лв. повече. Проверих курса на долара. Не, тази разлика не е от него. Какво става тогава? Нека поразсъждаваме заедно.
Смятате ли, че Лукойл е продавал на загуба горива през февруари и март? Официално те заявиха, че губят по 1 ст. на литър от дизела. Добре де, но сега печелят по 21 стотинки. Защо не намаляват? Трудно се намират данни колко бензин и дизел произвеждат, но заедно е около 250 000 тона. Естествено, че има сезонни колебания, но горе-долу е толкова, т.е. те преработват 9.5 милиона тона нефт годишно. Ако е вярна тази разлика, то сега “Лукойл” е на печалба над 50 милиона лева на месец повече, отколкото през март. Но компанията печели и от котелно и авиационно гориво и от други горива плюс битум, полиетилен (високо и ниско налягане) и др. Не печелят само те, а и всички вносители на горива.
Не искам да “гледам в канчето” на Лукойл и другите, но ако не ви харесва цената на горивата, то сега е моментът да се възмутите, а не преди 2 месеца. Тогава нямаше какво да се направи, а сега може. Нефтът е по-евтин, а горивата не. Прогнозите са за още поевтиняване (така наречените фючърси). Самият ОПЕК иска цената да се регулира на около $ 100 за барел, което би трябвало да доведе до още 25 стотинки поевтиняване. Вие вярвате ли, че ще стане? Не, няма да стане. Една партия атакува  “Лукойл” в парламента, че е завишил нещо сметките, но нищо не стана. (Лидерът им продаде Нефтохим на тях.) В този анализ се казваше, че работната заплата в България е 5 пъти по-ниска от тази в ЕС и 8 пъти по-ниска от Швеция, а цената на горивата са съпоставими с техните. Другите компоненти на цената са еднакви (петрол), акцизът ни е най-малък. РЗ също. Значи, те печелят тогава много.
Да, ама не! Отчитат 1% загуба в цената и така вече 4 години “Лукойл” е на загуба. Не плаща данък печалба на държавата. Можем и да се “гордеем”, че сме на първо място в Европа по “индустриално оскъпяване” – 0.242 евро на литър. Същевременно за първите 3 месеца на 2012 г. имаме трети най-голям ръст в цената на горивата 14.9%. В цената Лукойл отчита и разходи за транспорт, съхранение, експлоатация и МАРКЕТИНГ за 11%, а за преработка само 5%. (Тоест, за да произведе – 5%, а за да се транспортира и рекламира – 11?) Който малко разбира от икономика, ще види, че при желание могат да се намалят много от разходите. Но засега желание няма и няма и да има.
Искам да кажа ясно, че вносителите и производителите на горива печелят много. Това го знае всеки българин и без сметки. Така че, ако някой иска те да паднат – сега му е времето. Ако трябва да се обединяваме – ето кауза, реална и възможна. Ако ли не, то горивата са с нормални цени и всичко е наред. Ние сме богати и проспериращи!Чудя се как някоя партия не се е сетила да яхне вълната? Да поведе народа! Няма. Явно корпоративните интереси са по-силни. Толкова силни, че купуват мълчание. Големите пари могат да вдигнат много шум, но и да затварят усти!Дори и най-отворените. “Лукойл” не е голям български играч, той е световен. Ако беше само местен, щеше да му е по-изгодно (икономически) да свали цените. Така всички транзитно преминаващи камиони щяха да зареждат в България и тя да печели от това. Един ТИР зарежда над тон гориво, а през България на ден преминават хиляди. Преди години, когато дизелът беше един от най-евтините в Европа, всички зареждаха тук и пътуваха. Сега го правят в други страни, като Румъния например, където официално безоловният бензин е с 0.06 евро по-евтин, почти 12 стотинки.Няма логика да печелиш по-малко, като можеш повече. Може да стане, но само ако друг определя цените, а това е монопол, но не само в България, а в Европа и света. Така че, жална ни майка.
ИЗВОДИ: 1) Цените ще падат, но бавно и с малко (трябва да печелят монополите). 2) Ако искаме да падат бързо и с много –  “СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА!” 3) Ако Бойко Борисов иска България да просперира, да намалее безработицата, да се задвижи икономиката, да дойдат приходи в бюджета – да отиде да изиграе един белот с Валентин Златев. Останалото е криза и мизерия.

Светозар ГЛЕДАЧЕВ, финансов анализатор, 14 Май 2012; 07:21/препратена от читател/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *