Време е да станем гореща точка за инвестиции

Време е да се чува все повече за България като гореща точка за инвестиции и развитие – това заяви министърът на икономиката Теодор Седларски, който откри Годишната конференция „Индустриално строителство и инвестиции”, част от Building Innovation Forum Series 2017 г., организирана от Градът Медиа Груп.Събитието се реализира с партньорството на НК „Индустриални зони“ и „Тракия икономическа зона“, които са основни двигатели за развитие на този сектор, както и партньорски фирми и браншови организации. По време на форума участниците изтъкнаха предимствата на България като инвестиционна дестинация и възможностите на икономическите зони да предложат цялостен продукт и услуги на инвеститорите.

Министър Седларски посочи, че страната ни е известна за инвеститорите не само, като привлекателно място за срещи, а и като място, където може да се развива технологичен бизнес, има стабилна икономическа среда и хора, отворени към нови бизнеси и производства. „Положително е, че това е впечатление на производители, чието качество на продуктите у нас е по-високо от това на производствата им в Западна Европа“, добави той. По думите му  основен приоритет в бъдеще би трябвало да бъде стимулирането на мотивацията на младите хора да остават в България, както и завръщането на тези, които са в чужбина. Това, което би могло да ги привлече според министър Седларски, са новите инвестиции, наличието на кариерни пътеки и добри доходи от чуждите инвеститори у нас. Министърът на икономиката изтъкна, че в България има високотехнологични производства на много високо ниво и че страната ни би могла да постигне цялостно производство в областта на автомобилната индустрия, като запази добавената стойност в сектора у нас.

По думите на Емил Янков, мениджър „Бизнес развитие“ на проекти в „Тракия икономическа зона“ основното предизвикателство, с което се сблъскват е липсата на квалифицирани кадри. „За да бъдем полезни и да можем да поддържаме интереса на инвеститорите, ние стартирахме различни проекти свързани с образованието, квалификацията и заетостта в „Тракия икономическа зона“. Той информира, че е създаден индустриален борд, които функционира съвместно с Министерство на образованието и Община Пловдив, като целта му е бизнесът, позициониран в Пловдив, да заяви нуждата си от кадри. От икономическата зона вярват, че по този начин процеса по смяна на образователните планове ще се осъществи максимално добре.

От своя страна Стефан Стайков, изпълнителен директор на НК „Индустриални зони“,  представи основните дейности на компанията в съответствие с най-новите стандарти за насърчаване на инвестиции в сектори с висока добавена стойност и създаване на благоприятни условия за инвестиции. „Предстои развитието на три индустриални зони, които за сега са само усвоени територии – на територията на Общините Варна, Плевен и Карлово“, обясни Стайков. Той добави, че управлението на индустриални зони Божурище, Пловдив и Бургас се развиват изключително бързо поради наличието на квалифицирани кадри в района. „Успяваме да създадем условия на компаниите, за да бъдат успешни и да увеличат производството си в пъти. Инвестиционната стабилност е добра, но предизвикателството за нас е бързината, с която се развиват компаниите“, допълни той.

 

 

Милен АТАНАСОВ

One thought on “Време е да станем гореща точка за инвестиции

  • 19.03.2017 в 10:55
    Permalink

    Ами и тези и онези съсипаха държавата. Хората мизеруват. Аз не знам какможе даса нагли и БСП и ГЕРБ до такава степен, че да не им пука за народа. Щяха да вдигат заплати едно друго, а накрая нищо. Или и да има увеличение е мизерно на фона на покачващите се цени. Аз не съм от голям град и респективно доходите са ниски.Как да се лекувам, как да помагамна роднините си, като има измамници, като 24 трейд с шеф Петреску, СГЛ МС ИЮ с шефка Яна николова. Няма онази сигурност от договор и заплата. Това ти дава частният сектор и работодателите в частност, ама и те са се дръпнали щото пари няма в цялата държава. Държавана кредит не е държава, а такава я направи и Борисов и Станишев…

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *