Връзката с НАП ще увеличи с до 70% цените при автоматите

Това съобщиха за „Хоризонт” от Българската вендинг асоциация. Крайният срок за дистанционното изпращане на данни в НАП беше съкратен от 31-ви декември на 30-и октомври, по решение на Министерството на финансите.
 
Не е възможно до края на октомври всички фирми да оборудват машините си с фискални устройства, обясни Стойко Петков от Управителния съвет на Българската вендинг асоциация:
Следва да бъдат монтирани дисплеи върху корпуса на вендинг автоматите. По не съвсем ясен начин ще може да се контролира машината, оборудвана с фискално устройство и свързана с НАП. Няма все още такова устройство, което е произведено и одобрено от агенцията по метрология.
Касови бележки за потребителите няма да се издават. Фискалните устройства в машините за напитки и храни не са премислени добре, коментира Петков.
В много държави в ЕС подобни проекти са били стартирани, след като е разгледана много внимателно материята, техническите пречки, рисковете за бизнеса, ефектите за хазната, във всяка една държава, в която е стартирал такъв проект, той просто е спиран.
До 10 000 лв. и затваряне на обекта е санкцията за фирмите, които не са свързали автоматите си с НАП до края на октомври. У нас, по данни на Асоциацията, има около 2 000 фирми, които поддържат близо 30 000 автомата.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *