Връщане на капиталовите пазари планира Гърция

Връщане на капиталовите пазари планира Гърция  и тя трябва да бъде включена в програмата за изкупуване на активи на Европейската централна банка, с което ще  изпробва пазарите още през 2017 г., каза вицепремиерът  Янис Драгасакис.

Връщане на капиталовите пазари  Гърция планира да стане някъде през първата половина на 2017 г., което ще проправи пътя към пълно завръщане към пазарите през 2018 г., каза вицепремиерът Янис Драгасакис в събота. В статия, публикувана от вестник Efimerida ton Syntakton и посветена на връщането на капиталовите пазари на страната, Драгасакис призовава официалните кредитори на Гърция да направят положителна оценка на напредъка на страната по спасителния заем на срещата на финансовите министри от еврозоната в понеделник и да изпратят „послание за надежда на гръцкия народ и Европа като цяло“.
„Единствената възможна опция в понеделник е да проправим пътя към решения, които ще ни доближат до постигането на нашата съвместно договорена цел“, каза той във връзка със връщането на пазара.

Връщане за да изпробва пазарите още през 2017 г. е нужно, за да може  Гърция трябва да бъде включена в програмата за изкупуване на активи на Европейската централна банка, каза той. За да се случи това, вторият преглед на спасителния заем трябва да бъде завършен, а мерките за облекчаване на дълга – не само краткосрочните, но и след 2018 г., да бъдат дефинирани. „Не е достатъчно просто да направим така, че сметката да излезе, това важи и за датите. Това трябва да бъде гарантирано на срещата на Еврогрупата в понеделник“, каза Драгасакис.

По отношение на разрива между официалните кредитори – Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ), във връзка с целите за първичния излишък на страната след 2018 г., той заяви: „Гърция за пореден път се превърна в арена на сблъсък между по-широки интереси“. МВФ засега не е решил дали ще остане и ще съфинансира гръцката програма – развитие, което Германия иска, за да се увеличи доверието към спасителния заем, който е трети за страната от 2010 г. Фондът обаче казва, че Гърция не може да поддържа целта от спасителния заем за първичен излишък от 3,5% от БВП след 2018 г., освен ако не въведе допълнителни мерки за икономии – нещо, което гръцките представители вече отхвърлиха. „Единственият източник на несигурност са въпросите, които възникват от позицията на МВФ и манията на някои страни към участието на фонда в програмата“, каза Драгасакис.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *