Всеки втори взел ипотека е софиянец

Над 50% от всички новоотпуснати ипотечни кредити към края на септември 2014 г. са в Софийския регион. Това сочи проучване на пазара на една от чуждите банки, имаща свой клон у нас.

По данни на финансовата институция

ипотечният

бизнес е фокусиран в петте

най-големи града

тъй като там пазарът на недвижими имоти е по-оживен и продажните цени са по-високи. Най-активните кредитополучатели са на възраст между 25 и 45 години. Наблюдава се тенденция за все по-голямо нарастване на собствените инвестиции на клиентите при покупка на жилище, което определя и по-ниския процент на банковото участие при финансирането на сделки с имоти. Този процент към момента е средно 67%, докато в предкризисния период до края на 2007 г., банките са финансирали близо 90% от покупката на жилище.

„Нашият анализ на пазара показва, че българските потребители държат да имат контрол върху лихвата по кредита си и да разчитат на своите собствени средства”, коментира Румен Радушев, началник на управление „Жилищно кредитиране” в банката направила проучването.

Проучването на трезора отчита още

и тенденция за промяна в

нагласите на

потребителите

Те са все по-добре запознати с предлаганите от банките условия и очакват да получат не само изгодно ценово предложение, но и продукти, които им носят добавена стойност. Това важи и за сегмента на жилищното кредитиране, който до скоро се считаше за много консервативен. Потребителите приемат положително новаторските решения, които им дават повече гъвкавост и контрол върху кредита.

Анализ на същия трезор показва още, че българите вече използват правилно кредитната карта като платежно средство при покупки на стоки и услуги и по-малко за теглене на пари в брой, сочи анализ на една от банките у нас. За първите 9 месеца на годината има увеличение с близо 30% на всички трансакции, реализирани с кредитни карти, и с над 65% на трансакциите на ПОС спрямо същия период година по-рано. Същевременно броят на трансакциите за теглене на пари в брой намалява с 16% на годишна база, а средната сума на покупка – с 20%, което означава, че клиенти ползват

все по-често

кредитната си карта за

ежедневни покупки

Търговците, при които се наблюдава най-голяма концентрация на обороти с кредитни карти, са супермаркети, бензиностанции, магазини за черна и бяла техника, мебели и дрехи.

Някои финансови институции в страната вече инвестират в обучение на клиентите за разумно ползване на кредитната карта, като развиват програми за лоялност. Така те променят навиците за плащане в брой или с дебитна карта и насърчават ползването на кредитна карта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *