Всеки втори иска да е ИТ

Професионалистите, решили да се развиват в ИТ сектора през 2020 без предишен опит в сферата, са се увеличили драстично спрямо 2019. 46,94% от младшите специалисти са се насочили към кариера в ИТ сектора. Това сочат данните от най-голямото кариерно събитие за квалифицирани кадри – Career Show.

Причините за засиления интерес към кариерно развитие в сферата на информационните технологии са комплексни, но ясно обусловени от стабилния растеж в ИТ индустрията и превръщането ѝ в един от движещите фактори на българската икономика. По данни на Българската асоциация на софтуерните компании за състоянието на софтуерния сектор в България към 2020 година, ИТ индустрията е най-бързо растящата, с 10% ръст на приходите през 2020 на фона на 5.5% спад на БВП на страната.

В допълнение ИТ секторът държи първенство по размер на възнаграждения и предлагани възможности. Според информация на Националния статистически институт, средната месечна заплата в сектора е достигнала 3500 лв през последното тримесечие 2020 година – почти 3 пъти над средното за страната. От своя страна, отворените позиции за технически специалисти варират между 2-3 хиляди като прогнозите са да се увеличат двойно в следващите няколко години, а нуждата от ИТ специалисти нараства осезаемо.

Според класацията на HackerRank, България се нарежда на 12 място сред 50-те държави с най-добри разработчици на софтуер и на 2 място сред Java разработчиците. Като един от най-популярните езици за програмиране, ясно изразено предпочитание към Java се забелязва и при анализ на уменията както на младшите, така и на опитните ИТ специалисти, като HTML/CSS и SQL са следващите по популярност.

Засиленият интерес към кариерно развитие в ИТ сектора и “гладът” за технически специалисти не означават безпроблемен процес по подбор на персонала. Нарастващото количество кариерни възможности в сектора и високите изисквания както от страна на работодателите, така и от страна на кандидатите, създават предпоставки за множество предизвикателства пред търсещите и предлагащите работа.

“Пазарът на труда в ИТ сектора е може би най-динамичният в момента. Повишеното търсене на тех таланти и осъзнатостта, че намирането на правилния кандидат е двустранен процес, поставя на преден план необходимостта да се мисли извън кутията и в центъра на вниманието да се постави работодателската марка. Career Show Tech e възможност да докажем, че процесът по подбор на правилния кандидат или работодател може да бъде ефикасен, бърз и приятен”, споделя Симона Харизанова – съосновател на Career Show.

Кариерното събитие за ИТ специалисти – Career Show Tech – дава възможност на кандидати и работодатели да провеждат лични видео срещи само с най-подходящите за тях събеседници. Освен видео срещи с работодатели, участниците ще се включат в интерактивна програма с дискусии, виртуални демонстрации и уъркшопи, водени от световно признати експерти от Microsoft, Google и Product Hunt.

Career Show Tech 2021 ще се проведе изцяло онлайн на 19-20 май 2021 г., давайки възможност на участниците да се включат от всяка точка на света. Регистрацията за събитието е безплатна, но задължителна: https://careershow.bg/tech/register/

 

Financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *