Всеки втори купувач на недвижим имот в Испания е чужденец

Анализ на Министерството на транспорта, мобилността и градското развитие на Испания за пазара на недвижими имоти през първото шестмесечие на текущата година показва, че делът на чуждестранните купувачи расте.

Евтини морски имоти в Испания | Stroiteli-bg.com®

Продажбите са спаднали със 16% спрямо същия период на 2019 г., но сделките с чужденци отчитат ръст от 13.61% и броят им е 20 373, информира http://bulgaros.ovh.

Близо половината от сделките в Аликанте са с чужденци. На второ е Тенерифе, където 41% от покупките са от нерезиденти. Трети са Балеарските острови. Там 34% от всички сделки са били с чуждестранни инвеститори.

Топ 10 на регионите с най-висок процент на чуждестранни купувачи.

Покупката на недвижимост в чужбина е цел за повечето от нас, но твърде често не знаем от къде да започнем процедурата по придобиване и какви права и задължения имаме като чуждестранни лица в тази сделка. Какъв е процесът на придобиване? Каки документи са необходими? Какви са разходите за купувача преди и след покупката?

В тази статия ще Ви раскажем какво трябва да имате предвид при закупуването на имущество.

  1. След като изберете и решите да закупите подходящ имот, преди да подпишете каквито и да било документи, трябва да проверите следните данни:
  • Проверка на тежестите на недвижимия имот и отсъствието на задлъжнялост: необходимо е да се изиска официално удостоверение (nota simple) от Имотния регистър (Registro de la Propiedad), потвърждаващо отсъствието на тежести, ипотека, запор, наеми или каквито и да било ограничения. По този начин, също така проверяваме действителния титуляр на имота.
  • Вноски и допълнителни разходи на Жилищната асоциация: необходимо е да се уверите, че няма задължения за плащане на вноските от продавача.
  • Плащане на данъците, като например плащането на Данъка върху недвижимото имущество (IBI), чрез което се идентифицира и кадастралната информация на обекта (за проверка на юридическите и икономическите данни на имота, регистриран в Кадастъра за недвижимо имущество на Испания), както и плащането на таксата за битови отпадъци.
  • Плащане на сметки за комунални услуги (pago de los suministros): важно е да се уверите, че продавачът няма никакви просрочени плащания за комунални услуги като вода, газ, електричество … Освен това трябва да поискате Енергиен сертификат (certificado energético).
  • Важно е също така да проверите дали има Лиценз за първично заселване (Licencia de Primera Ocupación), ако това е нова сграда или Сертификат за техническо съответствие (cedula de habitabilidad), ако това е вторично жилище: този документ потвърждава съответствие на недвижимостта със всички нормативни изисквания за техническото състояние на жилището, предявени от законадателството на кралството.
    Пазарът на имоти в Испания се насочва към нов срив - Финансови новини
  1. След като имаме потвърдени гореизложените данни и сме съгласни с тях, се изготвя предварителен частен договор за покупко-продажба. Трябва да се уверим, че в него, в качеството на продавач, фигурира собственикът на недвижимия имот в съответствие с официалното удостоверение на Имотния регистър, поискано по-рано от нас. Ако договорът се подписва с агенцията по недвижими имоти, то продавачът може да ауторизира агента с генерално пълномощно (apoderado general) или управителя на компанията (administrador).

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *