Всеки втори служител иска да напуска

Ново проучване показва, че около 50% от европейските и американските наемни служители възнамеряват да се откажат от работата си през следващите 12 месеца.

istock
istockИзследването проследява настроенията на повече от 3500 служители на пълен работен ден в Ирландия, Великобритания, Германия, САЩ и Канада. Според данните, британските и ирландските работници са най-склонни да напуснат работата си, като 48% от служителите във Великобритания заявяват, че планират да направят това през следващата година. 42 на сто са ирландските служители, по 36% са тези в САЩ и Канада и 30 на сто са в Германия, информира pariteni.bg.Сред мъжете основната причина за желанието за смяна на работата е хората да разполагат с по-гъвкаво работно време и с работно място, което не ги задължава да прекарват всеки ден в офиса. При жените водещата причина е търсенето на по-добро заплащане.Работещите родители са най-склонни да напуснат работата си. 52,5% от тях са заявили, че ще напуснат в рамките на следващата година. От тях 35,5 на сто искат по-голяма гъвкавост в работата. 47,5% от анкетираните държат да разделят времето си между офиса и работата от вкъщи.

32,5 на сто от наемните служители предпочитат да работят отдалечено през цялото време, докато едва един от пет е склонен да работи от офиса всеки ден.

istock
istock

Анкетата разкрива още, че повечето работниците са изпитвали високи нива на т. нар. бърнаут (прегаряне). 65,5% от анкетираните жени и 59,5% от мъжете заявяват, че са преживели бърнаут по време на кариерата си. От тях 81,5% от жените и 78 на сто от мъжете твърдят, че това се е случило през последната година.

„След година и половина несигурност и напрежение, повечето хора по света вече имат много ясна представа какво ще търпят на работното място и какво не. Резултатът от това е, че мнозина търсят нови възможности, които предлагат по-голяма гъвкавост, а често и по-добро възнаграждение“, коментира Дерек Ървайн, който е старши вицепрезидент по клиентска стратегия и консултации в Workhuman.

В заключение можем да кажем, че секторите, страдащи от остър недостиг на квалифицирани кадри, като строителството, технологиите и инженерството, вероятно имат и най-голяма причина за безпокойство. Поне засега.
financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *