Всеки пети лев е в сивата икономика

Махат копърката от потребителската кошница на българина

За всеки пети лев в икономиката ни се крият данъци. 20% е делът на сенчестия бизнес у нас, заяви председателят на Националния статистически институт Александър Хаджийски в интервю за БТА. Той уточни, че сивият сектор не се наблюдава от статистиката. Но при всички случаи делът му в европейските държави е два-три пъти по-малък от нашия, заяви Хаджийски. При сравнения на митнически декларации от нашата и други страни са откривани фрапиращи случаи на внесени или изнесени стоки за милиони долари, които след това са изчезнали, обясни Хаджийски.

През 2008 г. НСИ ще започне да обявява два индекса за инфлацията. Първият е национален, а вторият ще включва стоки, общи за цяла Европа. 19 от стоките в кошницата за пресмятане на поскъпването ще бъдат сменени от 2007 г. Броят им ще нарасне от 528 на 531. Ще отпадне маринованата риба копърка. Луксозното българско пиво от 330 милилитра ще се замени с 500 милилитра. Отпадат дамската рокля и шалче, както и смяната на цип на чанта. Безоловният бензин A-92 се заменя с А-95, а CD плеърът с MP3 плеър. В кошницата ще влезе фервексът, а невробексът ще излезе.

–––––––––––––––––––––––––––

14% от българите живеят под прага на бедността, стана ясно от думите на Хаджийски. Това са поне 1 млн. българи. Според различните методи за определяне на линията на бедност под нея са 14,2% или 14,8% от населението. НСИ проучва възможността всеки да може да си изчисли в интернет инфлацията на домакинството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *