Всеки пети ще е безработен през 2010 г.

Според официални данни, тълкувани от Българската стопанска камара, през 2010 г. всеки пети ще бъде безработен.
Това заяви на пресконференция председателят на камарата Божидар Данев, предаде БТА. В проценти това означава, че средно за страната реалната безработица ще бъде 19-20 на сто.
По думите на Данев, тези проценти създават сериозна потенциална опасност пред излизането на страната от икономическата криза. За да се реши проблемът с безработицата, от камарата предлагат активизиране на работата по национални инфраструктурни и други обекти, в които да бъдат ангажирани безработните.
До 2013 г. се очаква да заработи информационна система за оценка на компетенциите на работната сила, съобщи още Божидар Данев. Системата ще бъде базирана в интернет, допълни той.
Чрез системата работникът ще може да установи дали неговите умения отговарят на изискванията за работното място, за което кандидатства. Очаква се поетапно системата да обхване 30 икономически сектора. Техният избор ще бъде според анализ на потенциалните възможности на секторите, които ще бъдат водещи за извеждането на България от кризата, посочи ръководителят на проекта за създаване на системата Жечко Димитров. Проектът е финансиран по оперативната програма „Човешки ресурси“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *