Всеки трети българин няма банкова карта

Живеем във века на електронните комуникации и виртуалните пари, но се оказва, че повече от един от трима българи, или 38 на сто, няма банкова карта. Това сочи ново проучване на компанията за картови разплащания Мастеркард. Все пак останалите 62% имат дебитни карти и все по-често ги ползват за покупки. Две трети от притежателите на банкови карти се разплащат с тях най-малко веднъж седмично, а за пазаруване онлайн – поне веднъж месечно.

Хранителните стоки са най-често закупуваният продукт с разплащателна карта в магазините – в 65% от случаите, като се отчита 17% ръст спрямо 2016 г. С 13% са нараснали разплащанията с карти в бензиностанции. В интернет обикновено се купуват дрехи, обувки и електроника, но напоследък все по-често се заплащат и сметки за комунални услуги.

Нараства и броят на картовите плащания в ресторанти, кафенета и клубове, както и при куриерски доставки. Според проучването тези данни са показател, че потребителите са запознати с ползите, които носят електронните плащания, и затова биха искали да се възползват от тях на все повече места.

Данни на БНБ обаче сочат и друга тенденция – българинът продължава да предпочита да тегли пари от картите си, след което да се разплаща в брой, независимо от факта, че за разлика от безкешовото плащане от ПОС терминал в този случай се начисляват такси. От банкоматите в страната през 2016 г. са изтеглени рекордните 24.124 млрд. лв., показва справка на Profit.bg. Година по-рано изтеглените суми от АТМ устройства са били 22.825 млрд. лв., а за 2014 г. – 19.03 млрд. лв.

Таксата, която се начислява за теглене на пари от банкомат, е от 0.20 лв. до 1.00 лв. В най-масовия случай да изтеглиш сума от банкомат, който е на банката – издател на дебитната карта, струва 0.30 лв. Най-високата такса за теглене от чужд банкомат може да стигне 1.10 лв. Само две банки в страната предлагат теглене на пари без такса от собствени АТМ устройства, информира в.Сега.

Предишно проучване на друг картов оператор – Visa, показа, че основната причина за интереса към електронното разплащане са удобството (73%) и спестяването на време (53%). 39 на сто посочват, че предпочитат този метод, защото не е нужно да се съобразяват с това дали наблизо има банкомат. 27% от хората обаче посочват, че пречка за по-масовото картово разплащане са недостатъчните ПОС терминали, както и това, че те невинаги работят. По последни данни на БНБ към края на юни в страната са били издадени над 7.7 млн. банкови карти, с които клиентите са плащали на 5732 АТМ и ПОС терминала.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *