Всеки трети българин щял да почива у нас през лятото

Данните са от направено проучване, заяви на пресконференция днес в Несебър Мария Иванова – директор на дирекция „Туристическа политика“ към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, предаде БТА.
Българите са отдъхвали най-много в Приморско и в курорта „Свети Константин и Елена“. Най-висока посещаемост на чужди туристи през миналата година е имало в курортите „Слънчев бряг“ и „Златни пясъци“. Пазарите заемат туристите от Германия, Австрия, Румъния, Русия, Великобритания.
Очакваният ръст на приходите от нощувки на българи през това лято е 5-6% спрямо миналата година. През 2010-а приходите от български туристи в това перо са били 32 милиона лева. 90 на сто от приходите по нашето Черноморие са генерирани от чужденци, заяви Иванова. Тя каза, че ако има добри пътища към Белград, Солун, Букурещ и Истанбул България би могла да печели много повече годишно от уикенд туризъм и това ще има голям и добър отзвук.
Чуждите туристи пък имат небивал интерес към България заради случващото се в Близкия изток, заяви Иванова.
По думите й руснаците ще изместят през тази година германските туристи от българското Черноморие. По данни на консулската служба към посолството ни в Москва 2011 година се очертава „като най-силната от момента на въвеждане на визов режим за руските граждани“. За втора поредна година службата отчита сериозен ръст при издаването на визи, като само от януари насам броят им е 20 938. Повишението е с почти 50 на сто спрямо същия период на миналата година и с почти 100 на сто спрямо периода за 2009 година.
Значителен е ръстът на издадените визи за първото тримесечие на тази година освен за руски и за украински, белоруски и молдовски граждани, заяви Иванова.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *