Все повече българи умишлено не плащат задълженията си

31% от фирмите в България смятат, че гражданите не плащат задълженията си към тях умишлено или с цел измама. Преди една година този процент е бил едва 10 на сто. Това сочат представени вчера данни на международната компания „ЕОС Матрикс“, специализирана във финансовите услуги и управлението на вземания.

Като основна причина за неплащане все пак се откроява безработицата. Тя е посочена от 35% от анкетираните фирми. Временната липса на средства и общата икономическа обстановка са трети и четвърти – съответно с 28 и 27 на сто. Притеснително е, че според фирмите над една четвърт от българите (26%) не могат да плащат заради свръхзадлъжнялост. Сборът на процентите надхвърля 100, защото са давани повече от един отговор.

Българският бизнес е лидер в Европа по забавени плащания, сочи проучването. Като основна причина за това над половината от фирмите изтъкват, че нямат пари в брой, каза Райна Миткова, управител на „ЕОС Матрикс“ за България и председател на Асоциацията на колекторските агенции. Преди година едва 1/4 от фирмите са бавели плащанията заради липсата на кеш. Около половината (48%) от фирмите посочват още, че забавят плащанията към своите партньори заради просрочени задължения от клиенти. Като цяло 25% от всички плащания към българските фирми са забавени, а 5% са изцяло отписани. В Германия и Франция картината е най-оптимистична. Немците имат 16% забавени плащания, а французите 18%.

Най-висок е делът на забавените плащания в сферата на търговията – 37%, което е над средното за страната (30%). В този сектор са и компаниите, които са най-засегнати от настоящата икономическа ситуация.

Все повече фирми възлагат събирането на вземанията на колекторски компании, обясни Райна Миткова. Според нея колкото по-рано бъдат възложени вземанията на колекторски фирми, толкова са по-големи шансовете да бъдат събрани. Ако минат 9 месеца или повече, вземанията стават на практика почти несъбираеми. Макар да има напредък, едва 20% от фирмите се обръщат към колекторските агенции за вземанията си. Основната част – 58%, се опитват да се справят сами. Интересно е, че най-малко специализирана външна помощ ползват фирмите от най-засегнатия сектор – търговията.

БЪДЕЩЕ

Проучването е установило, че в сравнение с миналата година през 2014 г. бизнесът в България е доста по-скептичен по отношение на морала в плащанията. Негативните очаквания се увеличават – 1/4 от фирмите у нас очакват значително влошаване на навиците за плащане в сектора им. Преди година така са отговорили 15% от запитаните компании. Въпреки че оборотите леко се увеличават, печалбите не следват темпа им. 58% от всички анкетирани търговци декларират, че печалбите се свиват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *