Всички торбички – поне по 35 ст. от 1 октомври

 
 Почти всеки потребител пазарува и слага покупките си в найлонова торбичка. До сега на повечето пазари торбичките бяха безплатни, тъй като търговците предлагаха предимно от тези, за които не се плаща такса. Но се очаква скоро и те да станат платени заради таксата от 1 октомври. Това едва ли ще е последното поскъпване на торбичките, тъй като през годините е предвидено периодично увеличаване на таксата.
От началото на октомври таксата за всички торбички става 35 стотинки. По план през следващите две години тя ще се увеличава с по 10 стотинки на година. От екоминистерството очакват тези мерки да доведат до намаляване на боклука от торбички и по-чиста околна среда
Има изчисления, които показват, че дебелите торбички биха могли да се разграждат и до 1000 години, а за тънките са до 200-300 години, каза Петя Димитрова, експерт в екоминистерството, пред бТВ.
Според прогнозите на асоциация „Полимери”, новите по-високи такси ще повишат цената на торбичката над 50 стотинки още през тази година. А след две години цената може да скочи и до левче. Това ще намали потреблението и ще остави без работа част от заетите над 3500 души в производството на торбички, твърдят от браншовата асоциация. Прогнозите са, че повечето фирми ще оцелеят трудно.
Повечето потребители вече знаят, че торбичките струват пари в магазина. Не всички обаче са склонни да се откажат от тях след предстоящото поскъпване.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *