Всяка втора обява за работа е в София

Спад на обявите за работа в почти всички сектори без ИТ бранша, показва актуалното месечно изследване на JobTiger.

Търсенето на кадри в хотелите и ресторантите намаляват с 43%

Какво трябва да знаете, ако търсите работа в Германия. Осем важни съвета: | Новини и анализи от Европа | DW | 30.09.2019

За „Хотелиерство и ресторантьорство“ обаче предложенията са намалели с 43%, за „Строителство“ със 17% и за „Търговия и продажби“ с 16%, информира pariteni.bg.

Въпреки значителния спад, секторът „Търговия и продажби“ продължава да представя най-големия дял от предложенията за работа (22% от всички обяви), следван от „Производство“ (15%) и „IT” (12%).

Обявите за работа в София са били с 10% по малко през октомври спрямо септември. Според данните от изследването спадът на новите предложения в други големи областни градове е съответно: за Пловдив -15%, за Варна -19%, за Бургас -22%, за Русе -9% и за Стара Загора -18%.

 Почти всяко второ публикувано предложение през разглеждания период е за работа в София (48%).

Обяви за работа - JobTiger - HR компания и кариерен сайт

Цялостната равносметка в цифри за изминалия октомври сочи, че спрямо септември общият брой на публикувани обяви за работа е намалял с 13% (като особено чувствителен е спадът в последните дни на анализирания период). За октомври 2020 г. предложенията за работа са с 24% по-малко от тези за октомври 2019 г., а броят на обявите за изминалия месец е с 19% по-нисък от нивото им преди корона кризата у нас.

Големият брой потвърдени случаи на COVID-19 през последните седмици, налагането на ограничителни мерки за овладяването на заразата и чисто човешките притеснения превръщат назначаването и обучението на нови кадри и осигуряването на безопасна здравословна работна среда във все по-голямо предизвикателство за много от компаниите.

Търсят продавачи и ИТ специалисти

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *