Всяка втора фирма не е наемала работници

Всяка втора фирма у нас е с нула наети лица. 152 345 или 44,5 на сто от всички активни предприятия са без назначени работници. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ) към края на 2015 г., като проучването обхваща периода от 2011 г. до 2015 г.

Според статистиката 339 175 са активните предприятия нас, което е 1,9 на сто повече спрямо предните години, а новосъздадените са 11,9%. В същото време обаче при четири от 10 фирми наетите работници са между 1 и 4, а при почти всяка втора няма регистрирани каквито и да било служители. Това навежда на мисълта, че компаниите са били създадени за използване на данъчни облекчения и правене на врътки.

С 12% средно на година се увеличават работещите компании в периода 2011-2015 г., като най-висок дял сред новите фирми имат компаниите в сектора „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“. Данните на НСИ показват, че всяка втора компания се е занимавала с ремонт или продажба на коли. В същото време най-нисък е делът на новооткритите предприятия в „Добивната промишленост“ – едва 0.1% за периода, информира в.Монитор.

А туризмът е сред основните сектори, на който разчитат общините. В една от 5 области той е сред основните поминъци, сочи проучване на „Монитор“. Сред тях са не само Варна и Бургас, но и Добрич, Хасково и Велико Търново.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *