Всяка компания със спад 20% в приходите може да участва в схемата 60/40

Фирмите, чиито приходи са намалели с повече от 20% през март спрямо март миналата година, ще могат да получат компенсации от държавата за заплатите на служителите си в размер на 60% от брутните им заплати. Това е записано в последния засега вариант на правителственото постановление, с което се урежда схема за подпомагане на бизнеса.Всяка компания със спад 20% в приходите може да участва в схемата 60/40.

Министерски съвет още в първия ден на седмицата

Промяната е в резултат на исканията на работодателските организации, които в петък бяха представени официално по време на тристранния съвет. Първоначално правителството предлагаше списък с икономически дейности, които са засегнати от ограниченията заради коронавируса, но това се оказа силно рестриктивно и много бизнеси изразиха критики, че не са взети под внимание, а реално не могат да функционират в сегашната ситуация, информира capital.bg.

Министерският съвет ще гласува в понеделник постановлението за подкрепа на бизнеса, стана ясно след близо тричасова дискусия между членовете на тристранния съвет, вицепремиера Марияна Николова и социалния министър Деница Сачева, съобщиха източници на „Капитал“.Всяка компания със спад 20% в приходите може да участва в схемата 60/40..

Правителството приема План за действие по социалната икономика ...

След като се съгласиха, че подкрепата трябва да бъде за всички фирми, а не за отделни сектори, членовете на тристранния съвет са дискутирали най-дълго на каква база да се изчислява колко са пострадали фирмите.
Според заложеното в проекта на ПМС, спадът трябва да е към осреднените приходи от продажби за месеците януари и февруари 2020 г. Част от социалните партньори предложиха за референтен период да се взимат съответните месеци на предходната година (например, март 2019 г. спрямо март 2020 г.), а другото предложение беше спадът да се изчислява на база 1/12 от приходите от продажби през 2019 г., съобщиха от Българската стопанска камара. Сред спорните въпроси е било и каква документация ще е необходима за доказване на спада в продажбите. В крайна сметка е бил възприет подходът съпоставката да се прави спрямо същия период на предходната година.

Социалните партньори са били единодушни по няколко ключови тези, допълват от БСК. Първата е, че е необходима промяна в Закона за извънредното положение, където е заложена мярката 60/40 – съотношение, което прави постановлението неприложимо за огромната част от българските фирми, особено за микро-, малките и средните предприятия. Според него, например, затворило предприятие трябва да плати 77 лв. на всеки 100 лв., а държавата ще даде само 23 лв.

Експерт: Световната икономика се задъхва, Италия вече изпадна в ...

Работодателските организации и синдикатите са се обединили около идеята да бъде създаден публичен регистър на компаниите, които ще бъдат подкрепени по силата на постановлението, да се облекчи максимално обемът документация, необходим за кандидатстване за компенсации и да се прецизират текстовете, така че да няма възможност за странични тълкувания.

Според работодателите и синдикатите постановлението е само една от антикризисните мерки, затова е необходимо спешно разработване и приемане на цялостен антикризисен план, комплекс от мерки в подкрепа на икономиката в средносрочен и дългосрочен план.

Работодателите и синдикатите ще изпратят своите нови корекции по текста до неделя, когато вариантът на постановлението трябва да бъде окончателно изчистен.

Междувременно икономическият министър Емил Караниколов обяви пред „Нова телевизия“, че правителството е поискало от ЕК разрешение да се въведе ваучерна система за самонаети физически лица, както и за микро- и малки предприятия, които в по-голямата си част не могат да се възползват от схемата 60/40. Критерият за предоставянето на ваучерите, очевидно в различни размери, ще е спад на приходите до 50% или над 75%.

Политика | Вечерни новини: Европейската икономика ще се забави още ...

Кой може да участва

Според предложните разпоредби (виж прикачения файл) всеки работодател, който със своя заповед е преустановил работата на предприятието, на част от него или на отделни работници и служители или е установил непълно работно време, ще може да подаде искане за компенсации. За целта трябва да докаже спад на приходите от продажби през текущия месец с не по-малко от 25% спрямо усреднените приходи за януари и февруари 2020 г., предложиха управляващите. Но тук явно предстоят нови редакции – в посока намаляване на процента спад на 20% и базата.

Изглежда обаче, че за да приеме това условие правителството, а може би и синдикатите, са наложили връщането на едно от първоначалните условия, които след това бяха махнати – запазването на заетостта на работниците и служителите, за които е получена компенсация, за период не по-малък от периода, за който е изплатена въпросната компенсация. В случая максимално това може да е 3 месеца.

Световната икономика ще нарасне с най-бавен темп от финансовата ...

Без доказване на спад в приходите

Директно заявление за изплащане на компенсации за работници и служители, без необходимост да се доказва спад на приходите, могат да подават работодатели от следните секторите и икономическите дейности:

  • Търговците на дребно извън моловете, без търговците на хранителни стоки, напитки, цигари и такива, които работят извън търговски обект, на открити щандове и пазари
  • Търговци на дребно в молове, но без търговците на хранителни стоки, напитки и цигари
  • Различни видове пътнически транспорт
  • Хотели и други подобни места за настаняване
  • Туристическо и друго краткосрочно настаняване
  • Ресторанти и заведения за бързо обслужване
  • Питейни заведения
  • Прожектиране на филми
  • Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности свързани с пътувания и резервации
  • Артистична и творческа дейност
  • Други дейности в областта на културата
  • Спортни и други дейности, свързани с развлечения и отдих
  • Поддържане на добро физическо състояние
  • Организиране на конгреси и търговски изложения
  • Частни детски градини и занимални

Всички, без последните две, присъстваха и в предишните варианти на списъка с икономически дейности. Конкретно организаторите на конгреси и изложения изпратиха в петък отворено писмо до властта за това, че дейността им е блокирана 100% и трябва да бъдат включени в схемата за компенсации. Частното предучилищно занимание пък също е забранено със заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, но бе пропуснато в първоначалните списъци.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *