ВТБ Капитал и КТБ купуват Виваком за 737 млн. евро

По-рано от мобилния оператор се интересуваше президентът на Международната шахматна федерация (ФИДЕ) Кирсан Илюмжинов. През юни той се договори за купи местната „Петрол Холдинг“.
Собственикът на КТБ Цветан Василев заяви пред „Комерсант“, че вече се е договорил с „ВТБ Капитал“ за придобиването на „Виваком“.
Сделката трябва да бъде приключена през септември тази година, информира БГНЕС.
По неофициална информация, стойността на сделката, отчитайки погасяването на дълговете към кредиторите, ще бъда малко над 700 милиона евро. Банкерът, който се смята за най-богатия човек в България, отказа да посочи точната сума, но по думите му, цената е значително по-ниска от предложените 1,4 милиарда евро от „Тюрксел“.
„Виваком“ е лидер на пазара на фиксирани телефони в страната и вторият по големина мобилен оператор. Компанията беше предложена за продажба през 2011, защото не може да си обслужва дълговете. Най-големите й кредитори са „Дойче Банк“, „Райфайзен Централбанк“, Европейската инвестиционна банка, Castle Hill и „Роял бенк ъф Скотланд“. Последната е организатор на консорциума кредитори. Консултант по продажбата е „Морган Стенли“.
По време на посещението си в България Кирсан Илюмжинов прояви интерес към „Виваком“. Това потвърди пред „Комерсант“ и Цветан Василев. Илюмжинов се срещна с премиера Бойко Борисов, а миналата седмица се договори със собственика на „Петрол Холдинг“ Митко Събев за покупката на 47% от компанията. По-рано руснакът придоби 52,5% от компанията, притежаваща 361 бензиностанции, 80 петролни хранилища и три пристанищни терминала, хотели, казино и авиокомпания.
Освен КТБ и „ВТБ Капитал“ могат да се появят нови инвеститори във „Виваком“.
Василев заяви пред „Комерсант“, че след три-пет години той се надява да включи в капитала на „Виваком“ стратегически инвеститор, който може да бъде всеки от претендиращите за компанията европейски играчи – „Тюрксел“, „Франс Телеком“ и др.
Представител на Илюмжинов не коментира неговия интерес към „Виваком“.
От пресцентъра на „ВТБ Капитал“ също отказаха да коментират думите на Василев. Покупката на „Виваком“ може да се превърне във втората сделка на „ВТБ Капитал“ на българския пазар. През миналата година банката купи за 100 милиона евро най-големия в страната производител на цигари „Булгартабак холдинг“.
Както по-рано „Комерсант“ писа, Илюмжинов създава фонд с капитал до 10 милиарда долара с един от най-големите британски фондове Ashmore Group, който управлява активи за 65,9 милиарда долара. Съдружниците се интересуват от проекти в енергетиката, металургията, телекомуникациите и хранителната промишленост.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *